ОСТАННІ НОВИНИ

Закон про державну українську мову під загрозою, – нардеп

Андрій Котенський

|

Ухвалення закону про державну українську мову 5670-д опинився під загрозою, прийняття закону намагаються провалити. Про це повідомив народний депутат України, львів’янин Ігор Васюник у своєму Фейсбук.

 

«Нас знову випробовують на міцність та непохитність наших ключових рішень. На превеликий жаль ми вже чуємо заяви про доцільність руху України в НАТО і ЄС. Вже почали заявляти, що питання держаної мови не на часі… Однак ми – українці, дуже добре пам’ятаємо, з чого починався «рускій мір» на території нашої держави і чим закінчився – російське вторгнення, анексія частини території України, понад тисячі загиблих цивільних громадян та військовослужбовців України.

Парламент чітко закріпив курс України на членство в ЄС і НАТО на конституційному рівні! На черзі ухвалення закону про державну українську мову 5670-д, який в парламенті розглядатимемо весь тиждень», – йдеться у повідомленні.

За словами нардепа, цього тижня парламентарі мають розглянути 862 правки до законну, але процес навмисно затягується, аби провалити його ухвалення в цілому.

«Залишилось ще 862 поправки з 2082. Їх так багато не тому, що хтось хоче покращити проект закону. А тому – що його розгляд і ухвалення намагаються затягнути. І в мене є всі підстави казати – що намагатимуться ще й провалити ухвалення цього закону. Занадто швидко всі почали перефарбовуватись в зелений колір…», – повідомив Ігор Васюник.

Він також закликає представників в парламенті бути присутніми на розгляді поправок і голосуванні законопроекту про державну українську мову.

«Поширюйте це повідомлення і позначайте народних депутатів, за яких ви голосували до парламенту», – додав він.

Як повідомляв Львівський портал, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада прийняла за основу проект закону № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Всього у першому читанні розглядалося чотири законопроекти про мову:  №5556, № 5669, № 5670,  №5670-д.

Детальніше про всі чотири мовні законопроекти читайте у матеріалі Львівського порталу «Мовна шахівниця».

До другого читання комітет із питань культури та духовності опрацював рекордні 2082 поправки, які надійшли від народних депутатів. Найбільше проти нового мовного закону виступили колишні нардепи-регіонали.

Відео:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *