ОСТАННІ НОВИНИ

Євген Магда: Не спішіть когось ховати. Переможець виборів ще невідомий

Юрій КМІТЬ, спеціально для Львівського порталу

|

Щонайменше останні три президентських кампанії в Україні були настільки різними та непередбачуваними, що навіть найбільші уми експертів та аналітиків не встигали за розвитками подій і збивалися на манівці у прогнозах та оцінках.

А цьогорічна кампанія – як квінтесенція попередніх, концентрат ноу-хау, вишенька на тортику. Та все ж на то вони й експерти, аби пояснювати простому виборцеві, що відбувається в країні, навіть якщо пояснення не завжди встигають за розвитком самих подій. Про результати першого туру та що коїтиметься у другому розмовляємо з політологом, директором Інституту світової політики Євгеном Магдою.

– Пане Євгене, результати цьогорічних президентських виборів в Україні показують зміну поколінь чи зміну акцентів у політиці? Скажімо, переможець першого туру представляє яку політичну нішу?

– Результати першого туру президентських виборів демонструють значну втому суспільства від війни, яка триває з 2014 року. Проте наші громадяни голосували так, наче війни немає, адже бойові дії локалізовані на Донбасі.

Ми протягом 5 років не обирали президента або парламент, за цей час не лише накопичилися очікування, але і склалася деформована інформаційна картина. Завдяки новинним випускам провідних телеканалів ми сприймаємо ситуацію здебільшого у чорному та сірому кольорах, хоча палітра подій в Україні набагато яскравіша.

– Щодо перспективи кампанії двох кандидатів перед другим туром. Ми побачимо цивілізовані дебати чи взаємозвинувачення? Як примусити кандидатів грати за правилами?

– Буквально вчора Володимир Зеленський у манері «95 кварталу» запропонував проведення дебатів на НСК «Олімпійський». І Петро Порошенко прийняв виклик. Проте недовіра між командами кандидатів і тридцятивідсотковий результат Зеленського у першому турі не дають стовідсоткових підстав вважати, що дебати відбудуться. Вони більш вигідні Порошенку, і я не виключаю, що питання їх проведення потоне в організаційних процедурах.

Ба більше – маю сумніви, що Верховна Рада ухвалить закон щодо обов’язкової участі кандидатів у дебатах перед другим туром – наші парламентарії у подібних ситуаціях демонструють дефіцит рішучості.

Готовність грати за правилами – це елемент правосвідомості та політичної зрілості і політиків, і суспільства. Тому у Вашому питанні вже є відповідь – нам всім треба вчитися цивілізованим дискусіям та правилам поведінки.

– Спитаю прямо: чи існують загрози для української держави у випадку перемоги Володимира Зеленського щодо світової підтримки України у війні із Росією?

– Я впевнений, що наявність в Україні сотень тисяч громадян, які зі зброєю в руках захищали незалежність держави на Донбасі, гарантує нашу країну від потрясінь у зовнішній політиці. Навіть спроба розвернути Україну в бік «русского мира» не буде сприйматися спокійно.

Щодо міжнародної підтримки, то ситуація всередині ЄС є такою, що навіть один необережний крок може спричинити ослаблення санкцій проти Росії. Впевнений, що команді Зеленського варто усвідомити ці факти.

– Володимир Зеленський- це шоумен, чи все таки майбутній політик? Спрогнозуйте його політичну кар’єру в Україні? Тим паче ми теоретично маємо ще один умовно схожий заряджений патрон, який ще не вистрелив: Святослав Вакарчук?

– Даруйте, мені невідомі політичні дії пана Зеленського, за виключенням висування кандидатом у президенти. Його команда воліє, щоб він залишався віртуальним об’єктом, максимально розмитим для критики. Це їх вибір, але навіть новітня історія України показала: наші громадяни не толерують ситуацію, коли їх намагаються пошити в дурні.

Володимиру Зеленському варто вивчити досвід Віталія Кличка: той зумів стати мером Києва з третьої спроби, лише після завершення спортивної кар’єри.

Що ж стосується Святослава Вакарчука, то він наразі, на мою думку, найбільш уважний спостерігач за перипетіями президентських перегонів. Спостерігач, який готується до виборів до парламенту.

– Стисло: Ваш прогноз на другий тур?

– Попри помітну перевагу Володимира Зеленського у першому турі, Петро Порошенко не втратив шансів на перемогу. І я прогнозую саме його перемогу у другому турі. Хоча припускаю, що переможець не набере п’ятдесятивідсотковий результат.

Фото: з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *