ОСТАННІ НОВИНИ

Стартував сезон літніх майданчиків. В мерії обіцяють, що вулиця Курбаса не перетвориться на суцільний ресторан

Наталя Дуляба

|

З 1 квітня у Львові офіційно розпочався сезон літніх майданчиків, тому біля кафе у центрі міста їх вже почали активно монтувати. Зокрема, перші майданчики облаштовують на пішохідній вулиці Леся Курбаса, яку підприємці торік перетворили у суцільний ресторан. Втім як наголосили у мерії, цього року проблем тут бути не повинно. Про це сьогодні, 2 квітня, повідомив Львівському порталу начальник відділу архітектурно-художнього оформлення міста та розміщення тимчасових споруд Віктор Пецух.

 

З початком сезону підприємці вже отримали майже 400 дозволів на розміщення літніх майданчиків, тоді як протягом 2018 року мерія видала таких 513. Як розповів Віктор Пецух, більшість майданчиків бізнесмени встановлюють у Галицькому районі.

«Минулого року було видано 513 дозволів на облаштування літніх майданчиків. Станом на початок 2019 року було 274 діючі майданчики, і тепер видано 124 дозволи. Тобто зараз є близько 400 діючих дозволів на літні майданчики», – зазначив Віктор Пецух.

Літній майданчик встановлюється на підставі схеми-прив’язки, де вказаний його розмір, місце розташування, вид накриття, огорожі та озеленення. Всі ці параметри обов’язково мають бути зазначені у проекті, який подається на погодження у міську раду Львова. Саме відповідно до затвердженого проекту підприємець зобов’язаний розміщувати свій літній майданчик.

Як наголосив Віктор Пецух, самовільне збільшення площі майданчика і вихід за погоджені межі – одне з найпопулярніших порушень львівських кафе та ресторанів. Саме так і робили бізнесмени минулого року на вулиці Леся Курбаса, де неможливо було вільно проїхати з візком. Через це львів’яни неодноразово скаржились на Гарячу лінію міста. Проте у мерії запевняють: цього року проблем із простором для пішоходів бути не повинно.

«Проблема по Курбаса виникла через те, що підприємці ставили майданчики на трохи більшій території, ніж це було дозволено. А дозволено було розміщати в середньому на 2-3 м від фасаду. Якби майданчики облаштовували за правилами, то такої проблеми взагалі би не було. Потім тут повідкривалися ще заклади, тож було вирішено, що кожен підприємець ставить свій майданчик відразу біля свого кафе. Була розроблена нова схема розміщення, тож якщо підприємці будуть її дотримуватися, то проблем на цій вулиці знову не виникатиме», – підкреслив Віктор Пецух.

На пішохідній вулиці Леся Курбаса деякі заклади харчування вже почали облаштовувати свої літні майданчики

За його словами, від встановленого літнього майданчика на тротуарі має бути 1,80 м для комфортного пересування пішоходів та мало мобільних груп населення. Якщо мова йде про вулицю, де знаходиться чимало ресторанів, то відстань між майданчиками повинна становити не менше 3,5 м для того, щоб могла проїхати спецтехніка.

За тим, чи дотримуються у Львові підприємці вимог до встановлення літніх майданчиків, перевіряють районні адміністрації спільно з Адміністративно-технічним управлінням. Якщо порушення є, то на власника закладу чекатиме штраф у 10-кратному розмірі оренди, яку він сплачує за користування майданчиком.

Нагадаємо, після того, як минулого року львів’яни поскаржились на літні майданчики ресторанів, які «заполонили» пішохідну вулицю Курбаса, виявилось, що два із них були встановлені самовільно.

Створення пішохідної зони на вул. Леся Курбаса виконавчий комітет Львівської міської ради погодив ще взимку 2015 року. Роботи із облаштування нового покриття та благоустрою завершились орієнтовно на початку літа 2015 року, їхня вартість становила півмільйона гривень. Як зазначали тоді у міській раді, сама вулиця Леся Курбаса є невеликою і використовувалась неефективно, тому її вирішили зробити пішохідною.

Детальніше про те, як щороку Львів обростає незаконними літніми майданчиками, і яким чином підприємці можуть їх легалізувати, читайте у матеріалі Львівського порталу «У полоні ресторанів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *