ОСТАННІ НОВИНИ

У Франкововму виші відкрили два колективні наукові центри з обладнанням на 8,5 млн

Соломія Головіна

|

На базі біологічного та хімічного факультетів ЛНУ ім. І.Франка запрацювали міжуніверситетські центри колективного користування з науковим  обладнанням на 8,5 млн грн. Їх відкрили сьогодні, 29 березня, за участі міністра освіти та науки України Лілії Гриневич. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Зокрема, на хімічному факультеті з’явився Центр колективного користування матеріалознавства та інтерметалічних сполук, а на біологічному – Центр колективного користування клітинної біології та біоенергетики.

Як пояснила Лілія Гриневич, вони мають надзвичайно сучасне технологічне обладнання,  на яке з державного бюджету витратили приблизно 8,5 млн грн.

«Але університет додатково шукав свої кошти. Ми скерували гроші на обладнання, а окрім цього потрібно відремонтувати приміщення, зробити інші підготовчі роботи, які пов’язані з функціонуванням центру», – зауважила вона.

Фінансування відбулося в рамках програми розбудови мережі центрів колективного користування обладнання у наших університетах для проведення наукових досліджень.

«Університетська база наукових досліджень потерпає від нестачі матеріально-технічного забезпечення і сучасного обладнання. Дуже часто молоді вчені їдуть з України не тільки через низькі зарплати, а й тому, що вони не можуть задовольнити свій науковий інтерес і свої дослідження через те, що в нас нема належної наукової бази. Тому, ми вирішили розпочати програму, коли центри з дорогим обладнанням розташовуються на базі якогось навчального закладу і потім це обладнання доступне для використання науковцям з інших університетів, які можуть записатися на певний час використання, приїхати і провести необхідні їм заміри та дослідження», – пояснила міністр.

Вона розповіла, що торік бюджет цієї програми налічував 33 млн грн і завдяки цьому відкрили 9 таких центрів по Україні. У 2019 році планують витратити ще 33 млн грн і далі відкриваючи їх в різних галузях науки.

«Світовий досвід показує, що рівень наукових досліджень впливає на якість освіти в університетах. Для нас важливо, щоб ці центри були як магніти, які приваблюватимуть науковців, і їм не доведеться виїжджати закордон, щоби проводити відповідні дослідження», – наголосила вона.

Фото: прес-служба ЛОДА

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *