ОСТАННІ НОВИНИ

Уляна Супрун пояснила, чому не можна захоплюватися чипсами і сухариками

Наталя Дуляба

|

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про шкоду глутамату натрію – добавку, яку додають до сухариків і чипсів. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передає Львівський портал.

 

Глутамат натрію – поширена харчова добавка, яку часто додають до малопоживної їжі. У декого вона викликає жах. Люди нарікають, що від неї болить голова, обличчя може ставати червоним та набряклим, посилюється серцебиття, виникає нудота та слабкість.

«Глутамат натрію – це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чипсах, вермишелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах та курячому бульйоні. Саме глутамат посилює смак та запах цих продуктів, а також наше бажання їх з’їсти. Глутамат природно присутній в традиційних азійських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі “умамі“, п’ятий смак, окрім солодкого, солоного, кислого та гіркого», – зазначила Уляна Супрун.

Численні дослідження засвідчили, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але лише чутливим до нього людям. Загалом він є безпечним у досить високих дозах.

Водночас глутамінова кислота є також одним із найбільш поширених нейромедіаторів в мозку. Нейрони виділяють їх, коли спілкуються між собою. Проте надмірна кількість глутамінової кислоти йде не на користь мозку – починають гинути нейрони.

«Втім це не означає, що продукти з глутаматом можуть потенційно шкодити мозку. Адже глутамінова кислота, спожита в складі їжі, до нього не надходить. Ми можемо їсти багато продуктів із глутаматом, але вони не потраплять в центральну нервову систему, бо не долають бар’єр між кров’ю та мозком. Мозок сам утворює цей нейромедіатор в потрібній кількості», – пояснює Супрун.

Надмірне споживання глутамату натрію може завдати шкоди здоров’ю:

  • Він є в складі так званої «сміттє-їжі» – в чипсах, сухариках чи розчинних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів чи необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з неї отримуємо, – це калорії та інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще.
  • Глутамат натрію в їжі – це вільний глутамат, не зв’язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків, чутливим людям може стати погано. Натомість природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах чи курятині, зв’язаний з білками. Він проникає в кров поступово без різкого зростання.
  • Ще одна небезпека – вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця та судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами слід уникати не лише солоної їжі, а й всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *