ОСТАННІ НОВИНИ

У Запоріжжі ввели карантин через спалах африканської чуми на Хортиці

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 28 березня, у Запоріжжі запровадили 40-денний карантин через спалах африканської чуми у диких кабанів, вперше виявлений на території Національного заповідника «Хортиця». Про це пише Радіо Свобода, передає Львівський портал.

 

Як повідомило керівництво заповідника, перші три випадки смерті диких кабанів на острові зафіксували 26 березня, наступного дня експерти лабораторно підтвердили смерть тварин саме від африканської чуми.

Наразі на Хортиці зафіксували вже 15 випадків смерті диких кабанів від африканської чуми. Працівники Хортиці додатково обстежують територію острова.

«Загалом поголів’я диких свиней, за оцінками минулорічних обліків, складало близько 100 голів. Ми звернулися до Мінекології. Природні території, де знайдено загиблих тварин, підпадають під дію Закону «Про охорону природного середовища», і Міністерство екології має надати методичні роз’яснення про подальші дії щодо об’єктів природно-заповідного фонду в умовах спалаху цієї хвороби. Клінічні дослідження, з якими наші фахівці познайомилися, свідчать про те, що епідемія може знищити до 100% поголів’я диких тварин», – повідомив гендиректор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Оскільки дикі тварини активно мігрують у весняний час і можуть опинитися за межами острова Хортиця, влада Запоріжжя вирішила запровадити карантинні заходи.

«Запоріжжя поділене зараз на кілька зон. Перша зона – зона карантину, це наша захисна зона, де буде організовано роботи щодо пошуку тварин, організації спалення трупів тварин. Друга зона – зона нагляду, вона охоплює адміністративні межі міста. Ці зони мають різні обмеження і заходи. Зона захисту – це фактично карантинна зона, на яку заборонено в’їзд з тваринами. Зона передбачає, наприклад, обмеження на ринках – реалізація винятково м’яса через бойні, посилений ветеринарний контроль за реалізацією м’яса», – розповів перший заступник міського голови Запоріжжя Сергій Мішок.

Зазначимо, що африканська чума свиней – вiрусне захворювання свійських i диких свиней. Воно не є небезпечним для людини, але разом з тим є дуже заразним для домашніх та диких свиней. Захворювання передається при прямому контакті хворих i здорових тварин, а також через продукти.

Як повідомляв Львівський портал, у серпні-вересні 2018 року у Польщі стався спалах африканської чуми свиней. Тоді мова йшла про зараження тварин у Підкарпатському та Люблінському воєводствах, які межують з Україною. Вірус африканської чуми поширився у Польщі практично вздовж всього західного кордону України, тож львівських підприємців закликали посилити заходи безпеки.

Про те, як вберегти тварин від африканської чуми, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *