ОСТАННІ НОВИНИ

Філарет виступив проти того, щоб УГКЦ проводила у Софії Київській літургію

Наталя Дуляба

|

На Благовіщення, 7 квітня, Українська греко-католицька церква збиралась провести Божественну Літургію у Софійському соборі в Києві. Втім проти цього виступив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який вважає, що така подія може порушити міжконфесійний діалог та навіть зіграти на руку Кремлю. Відповідне звернення Філарета до Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава розміщене на офіційному сайті УПЦ КП, передає Львівський портал.

 

Вчора, 22 лютого, Філарет надіслав главі УГКЦ Блаженнішому Святославу Шевчуку звернення, у якому закликав греко-католиків не проводити прощі та завершальної літургії у соборі Святої Софії в Києві 7 квітня.

На думку Патріарха, звершення греко-католицьким духовенством Божественної літургії у центрі Українського Православ’я, в соборі Святої Софії, може викликати спротив з боку православних українців. Філарет також припустив, що цю подію з метою провокації може використати Росія, щоб нашкодити українському народові.

«Святійший владика закликав Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії. Патріарх Філарет висловив надію, що Українська Православна Церква та Українська Греко-Католицька Церква і надалі будуть розвивати свої добрі відносини в дусі взаємоповаги і любові та спільно служити на благо українського народу», – йдеться у повідомленні, опублікованому перед зверненням Філарета.

Текст звернення Патріарха Філарета до Блаженнішого Святослава Шевчука подаємо повністю:

Ваше Блаженство!

Із засобів масової інформації стало відомо, що Ви плануєте 7 квітня 2019 року провести прощу та богослужіння у соборі Святої Софії у Києві. Отримавши повідомлення від Міністра культури України Євгена Нищука, Ви закликали духовенство і вірян Української Греко-Католицької Церкви приїхати до Києва на Софійську площу та взяти участь у Божественній літургії в соборі Святої Софії.

Це незвичайне явище, бо Українська Греко-Католицька Церква ніколи не звершувала Божественну Літургію у центрі Українського Православ’я – соборі Святої Софії. Якщо відбудеться ця подія, то вона викличе спротив з боку православних українців. Ця подія схожа на те, якби хтось з Православних Предстоятелів звершив Божественну літургію у соборі святого апостола Петра в Римі.

У соборі Святої Софії нещодавно відбулася Інтронізація Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, у якій взяли участь представники Вселенського Патріархату та єпископат об’єднаної Української Православної Церкви.

Ми стурбовані цією запланованою подією, яка може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні. В час, коли триває війна за незалежність і цілісність України на сході нашої держави, ми покликані свідчити і зберігати мир і єдність у суспільстві. Є небезпека, що цю ситуацію для проведення провокацій може використати Росія, щоб нашкодити українському народові.

Ми хочемо і надалі зберігати добрі стосунки між Українською Православною Церквою та Українською Греко-Католицькою Церквою, які склались між нами протягом останніх десятиліть.

Не бажаючи міжконфесійного напруження, просимо Вас відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії у Києві.

Віримо і сподіваємось, що ми і надалі будемо підтримувати добрі відносини в дусі взаємоповаги і любові та спільно служити на благо українського народу.

Філарет,
Патріарх Київський
і всієї Руси-України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *