ОСТАННІ НОВИНИ

Чи варто відпускати дитину в школу з кашлем і нежитем? Пояснення від МОЗ

Наталя Дуляба

|

Чи доводилось вам чути від вихователів чи вчителів фразу на кшталт «Ваша дитина сильно кашляє! Притримайте її вдома, бо вона всіх тут позаражає»? Втім у яких випадках кашель та нежить є вагомими причинами залишити дитину вдома, а не відправляти у школу чи дитсадок? Відповідь на це питання дає в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, передає Львівський портал.

 

За рекомендаціями Американської академії педіатрії, нежить чи кашель, який триває після перенесеної хвороби, не є завадою для відвідування садочка чи школи. Однак тут вагоме значення має те, чи виконуються три умови:

  • дитину оглянув лікар і дозволив піти до навчального закладу;
  • температура менша за 38 градусів. Важливо, що температура має бути в нормі сама по собі, а не внаслідок зниження ліками;
  • дитина жвава, активна та адекватна, добре почувається, сама собі зможе дати раду без допомоги вчителів чи вихователів.

Винятки становлять періоди епідемії грипу. В такий час кашель, нежить чи хворе горло – вагома причина залишити дитину вдома.

Якщо водночас є один чи кілька респіраторних симптомів: хворе горло, кашель чи нежить і температура вища за 38 градусів, то потрібно йти на прийом до лікаря. Якщо ж вважаєте, що дитині складно їхати в лікарню – порадьтеся з лікарем. За потреби він може вирішити здійснити візит додому.

«Дитина, що перехворіла на застуду, може бути заразною ще до двох тижнів незалежно від того, є нежить чи кашель, чи вже ні. Крім цього, людина, що поки виглядає здоровою і захворіє тільки наступного дня, також може розповсюджувати хворобу. Тому так важливо, щоби діти в колективі регулярно мили руки. Це ефективно стає на заваді інфекцій», – підкреслила Уляна Супрун.

Пускати дитину до навчального закладу не можна в таких випадках:

  • коли через хворобу дитина не може брати участь в усіх заняттях. Тобто вона втомлюється, потребує сну, в поганому гуморі, плаксива і неактивна. Зверніть увагу, що таке може бути і за відсутності респіраторних симптомів;
  • під час гострої фази інфекційного захворювання, коли температура становить понад 38 градусів, є респіраторні симптоми;
  • коли дитина виглядає хворою: плаче, дихання ускладнене, є висипання, яке швидко поширюється.

Надійний захист від грипу дає щеплення. Та ж Американська академія педіатрії наполягає на вакцинації проти грипу дітей, старших за 6 місяців. За відсутності протипоказань таке щеплення потрібно робити дітям щороку.

«Збираючи дитину в дитячий садок чи школу, будьте уважні. Якщо не впевнені, що дитина здорова, краще проконсультуватись з лікарем та керуватись його рекомендаціями», – наголосила Уляна Супрун.

Нагадаємо, нещодавно від ускладнень грипу помер 51-річний мешканець Мостиського району. Це була перша смерть від грипу на Львівщині цього року. Про те, як відрізнити грип від ГРВІ, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *