Лебідь, щука і рак. Як двічі обирали директора Львівського перинатального центру і … не вибрали
Про перипетії довкола двох конкурсів із призначення нового директора перинатального центру у Львові, що так і не увінчалися успіхом
Після багатьох років простою у кінці квітня цього року за участі Президента України Петра Порошенка багатостраждальний Львівський обласний клінічний перинатальний центр врешті відкрили. Однак медустанова до сьогоднішнього дня без керівника. Два проведені конкурси з обрання директора перинатального центру не увінчалися успіхом. Члени комісії так і не змогли досягнути консенсусу і визначити переможця, хоча сходилися на думці, що серед заявлених претендентів є гідні кандидати.

Під час останнього конкурсу за посаду очільника зголосилися боротися аж п'ятеро осіб – директор Львівського обласного центру репродуктивного здоров'я населення Марія Малачинська; завідувач гінекологічним відділенням перинатального центру Ірина Біль; в.о. директора перинатального центру Ігор Потапов; акушер-гінеколог у пологовому будинку №1 Михайло Степанчак; акушер-гінеколог перинатального центру та головний спеціаліст відділу материнства і дитинства департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Володимир Лех. Але жоден із них так і не набрав потрібних 5 голосів членів комісії.

Що за перипетії довкола призначення нового директора перинатального центру у Львові, чому члени комісії так і не спромоглися визначитися із єдиним претендентом і чи взагалі у цій ситуації потрібна комісія, яка не виконує свою пряму функцію, з'ясовував Львівський портал.

Для початку варто зауважити, що з часу відкриття перинатального центру вже встигли провести два конкурси. У першому участь взяло троє кандидатів: Ірина Біль, Марія Малачинська та Дзвенислава Москв`як-Лесняк (лікарка міського пологового будинку №1). Двоє перших кандидаток продовжили боротьбу за крісло директора і в другому конкурсі, так як з першої спроби конкурсна комісія не змогла визначити переможця.

На другий конкурс подалося аж п'ятеро претендентів, але і він був безуспішним. 22 грудня члени комісії оголосили результати про те, що жодна з кандидатур не набрала необхідної кількості голосів. Відтак крісло очільника перинатального центру далі залишається вакантним…

«Незаперечно – ситуація, яку ми отримали станом на завершення процесу, коли жоден із кандидатів не набрав достатньої кількості голосів членів конкурсної комісії – далека від ідеалу. Однак, вона не є надзвичайною. Кожен із нас мав свою об'єктивну позицію – без підкилимних домовленостей чи суб'єктивних впливів. На роботу самого закладу це жодним чином не вплине. За останні два роки ЛОР разом із державною казною доклались достатньо, аби запустити там роботу: станом на сьогодні у цьому пологовому вже народилось близько 2,5 тисяч немовляток. Більше того, під час останньої сесії ЛОР ми виділили 15 млн грн на запуск другої черги перинатального. Так що рухаємось далі у пошуках достойного керівника. Моя позиція: перинатальний має очолити достойна і фахова людина, здатна згуртувати колектив та розвивати такий важливий для області медичний заклад», – зазначив опісля останнього проведеного конкурсу голова конкурсної комісії Володимир Гірняк.

Тож, невже серед заявлених претендентів не знайшлося достатньо фахових людей? Одна з членів комісії, громадська активістка Наталія Шелестак іншої думки. На її переконання, серед кандидатів, які взяли участь у останньому конкурсі, таки були особи, які би могли очолити перинатальний центр у Львові та успішно його розвивати. Втім комісія не змогла знайти спільний знаменник і визначити єдиного кандидата.

«Мені важко про це говорити, тому що я не розумію, чому так сталося. Я є членом комісії не перший день, були справді дуже емоційні конкурси, не завжди ми сходилися у думках, однак постійно намагалися дійти компромісу. Але з перинатальним центром – якесь зачароване коло. Навіть відмовилася від голосування, коли зрозуміла, що ніякого компромісу не буде. До останнього пробувала переконати членів комісії прийняти рішення щодо керівника. Але голоси були розпорошені, ні один кандидат не набрав п'ять «за», – сказала вона у коментарі Львівському порталу.
Як наголосила Наталія Шелестак, без призначеного керівника перинатальний центр не зможе розвиватися.

«Заклад треба перетворювати у некомерційне комунальне підприємство, залучати гранти… А в.о. керівника – все-таки тимчасова людина. Депутати зараз стараються виділяти кошти, є бажання відкрити гінекологію…Тобто, якийсь рух є, але розвитку без очільника цієї установи я не бачу», – пояснила вона.

Власне під час останнього засідання конкурсної комісії, коли оголошували результати, присутні активісти піднімали питання кваліфікованості її членів та можливого розпуску.

«Я б поставив їм «незадовільно». Як можна якось оцінювати роботу комісії, яка вдруге не може обрати очільника установи», – сказав у коментарі Львівському порталу активіст Назар Бай.

За його словами, через Громадську раду при Львівській ОДА вони збираються ініціювати створення нової конкурсної комісії.

«Надіюся, що це будуть кваліфіковані люди, які все-таки зможуть обрати керівника», – висловив сподівання Назар Бай.

Наталія Шелестак погодилася з тим, що в цій ситуації комісію слід розпускати.

Так само виступала з такою ідеєю: якщо ми вже вдруге не можемо обрати директора, то, напевно, треба розпустити. Якби не було достойних людей, це було б логічно, що нема з кого обирати… Ми багато працювали та обговорювали, вникали в кожну програму. Я була і на громадських слуханнях, і на слуханнях у колективі. Дуже багато часу витратила на цю комісію, як, напевно, кожен із її членів. Тому, не можу сказати, що ми не працювали над цим конкурсом, просто не дійшли спільної думки. Не знаю, як це оцінити. Вважаю, що тут спрацював більше якийсь політичний тиск… Можливо, слід переглянути саме проведення конкурсу, тобто процедуру: створити якусь рейтингову систему не згідно із голосами, а відповідно до етапу проходження, виключивши у такий спосіб суб'єктивізм
Наталія Шелестак
член конкурсної комісії
Своєю чергою Назар Бай також зауважив, що механізм обрання очільника установи справді вартувало б переглянути.

«У одного з кандидатів Михайла Степанчака, як виявилося, не було другої управлінської освіти. Ми на цьому наголошували під час громадських слухань, але ніхто не взяв це до уваги. Має бути повна відповідність кандидатів до вимог на цю посаду… Згідно з протоколом Володимир Гірняк голосував за Степанчака, знаючи, що у нього нема цієї другої освіти, яка є обов'язковою…У нас нема чітких критеріїв, щоби визначити найкращого кандидата», – пояснив він.

Також Наталія Шелестак зауважила, що серед цих п'ятьох кандидатів, які подавалися на останній конкурс, було мінімум двоє осіб, які можуть очолити перинатальний центр.

«На мою думку, це – Ірина Біль, яку підтримує трудовий колектив, яка має лідерські якості, дуже багато зробила, щоб цей центр працював, «воювала» за цей заклад, коли він простоював. А також Марія Малачинська, яка показала хороші результати, очолюючи центр репродуктології, мала гарну презентацію та цікаві думки стосовно розвитку перинатального», – сказала вона.

«Після того, як комісія робить свої висновки, кандидатуру має затверджувати депутатський корпус. І, власне, за словами Володимира Гірняка, депутати б не підтримали кандидатури ні Ірини Біль, ні Марії Малачинської…», – пояснила член конкурсної комісії.

Також вона зауважила, що ситуація із двома безрезультатними конкурсами може відбити бажання подаватися на третій конкурс.

«Боюся, що кандидати справді варті уваги більше не подадуться. Думаю, що вони можуть зневіритися. Хоча абсолютно відповідально заявляю, що ні про які «договорняки» мова не йшла… Кожен із членів комісії мав свою думку і вона, можливо, не зовсім правильно відстоювалася, в цій ситуації треба було шукати компроміс. Мені здається, що цими виборами нічого доброго для перинатального ми не зробили…», – з сумом констатувала Наталія Шелестак.

Однак, як у коментарі Львівському порталу наголосила Марія Малачинська, попри два конкурси, в яких вона вже брала участь і які нічим не завершилися, вона готова й далі продовжувати боротьбу за посаду керівника перинатального центру у Львові.

«Маю достатній управлінський досвід, професійні знання і налаштована не лише брати участь у наступному конкурсі, але й перемагати. Звичайно, було б дуже добре, якби кожен претендент мав подібний управлінський досвід, оскільки перед майбутнім керівником перинатального центру стоїть велика відповідальність і виклики», – наголосила вона.

Претендентка також зауважила, що без призначеного директора перинатальний центр не може мати стратегії розвитку, відповідно – і успішно функціонувати. Більше того, їй незрозумілі самі критерії конкурсу, якими користувалися його члени: адже чомусь справді гідні кандидати виявилися не достатньо достойними для комісії, щоби очолити медустанову.
Те, що конкурс затягується, – очевидно. Так, у більшості попередніх конкурсів на посаду очільників комунальних установ області міг бути один претендент і конкурс відбувався. На перший конкурс щодо перинатального подалося троє кандидатів, на другий – п'ятеро. Тому, мені незрозуміло, якими критеріями керуються члени комісії… Також з результатів відомо, що голова комісії голосує за особу, яка не має управлінської освіти та досвіду. Виникає питання: скільки ще потрібно претендентів і конкурсів, щоб вони визначилися? Якщо б комісія працювала ефективно, то вона би вже вибрала директора. Я вважаю, що і у першому, і у другому конкурсі були достойні претенденти… Але станом на сьогоднішній день керівник досі не обраний, ситуація з перинатальним центром не визначена, нема стратегії розвитку. Ну і звісно все це гальмує перспективи росту такого стратегічного закладу, який вкрай необхідний області
Марія Малачинська
претендент на посаду керівника перинатального центру


Отож, очевидно у 2019 році Львівський перинатальний центр чекає вже третій конкурс із обрання директора. Дуже б хотілося вірити, що він стане останнім, і що медустанова наступного року врешті отримає очільника. Бо й справді, скільки ще конкурсів і заявлених кандидатів потрібно членам комісії, щоби врешті визначитися і прийняти рішення щодо директора?!
Автор, верстка: Соломія Головіна
Фото: ЛОДА, ЛОР, mkkpb.lviv.ua, section.in.ua, resonance.ua