ОСТАННІ НОВИНИ

Кам’янка-Бузька ОТГ зайняла друге місце у фінансовому рейтингу найбільших тергромад України

Дарина Смеречанська

|

У  групі великих громад в Україні із чисельністю населення більше 15 тис. осіб Кам’янка-Бузька міська громада Львівської області за 9 місяців 2018 року продемонструвала позитивний стрибок фінансових показників, зайнявши друге місце серед 87 ОТГ. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівського центру розвитку місцевого самоврядування.

 

Порівнюючи аналогічний період 2017 року, динаміка надходжень місцевих податків і зборів становить 124,8%. Сума власних доходів на одного мешканця становить трохи більше 3 тис 220 грн. Чисельність населення громади становить 18 тис 100 мешканців.

Питома вага видатків на утримання апарату управління громади у власних ресурсах -становить 11,5%.

«Серед об’єднаних громад Львівщині у групі найбільших ОТГ за чисельністю населення по Україні є 3 – Кам’янка-Бузька, Мостиська та Ходорівська. Однак, саме Кам’янка-Бузька показує сталий результат», – зазначила директор Львівського ЦРМС, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України Галина Гречин.

Загалом, рейтинг громади змістився уверх на п’ять позицій, порівняно із показниками за I півріччя 2018 року.

Фінансовий моніторинг розробили експерти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, проаналізувавши 665 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) за підсумками дев’яти місяців 2018 року. Аналіз проводився у розрізі чотирьох показників, які характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад: власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ); динаміка надходжень місцевих податків і зборів у 2018 році порівняно з 2017 роком; рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету); питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі власних доходів загального фонду).

Експерти наголошують, що підвищення ролі місцевих податків і зборів, досягнення їх максимально можливої мобілізації повинно бути одним із пріоритетних завдань для органів місцевого самоврядування. Це, в свою чергу, сприятиме посиленню фінансової стійкості та самостійності місцевих бюджетів, ефективності використання наявного фіскального потенціалу відповідних територій і, як наслідок, покращення рівня та якості послуг, що надаються жителям громад.

Для підвищення ступеня фінансової незалежності органи місцевого самоврядування ОТГ повинні здійснювати пошук шляхів для зміцнення фінансового потенціалу своїх територій. Також їх завданням є підготовка привабливих інвестиційних пропозицій та створення робочих місць. Такі кроки дадуть змогу наростити доходи місцевих бюджетів і зменшити залежність від державного.

Також цей аналіз надає можливість побачити ОТГ зміну своїх позицій у рейтингу в порівнянні з першим півріччям та зробити відповідні висновки представникам органів місцевого самоврядування з метою покращення бюджетних показників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *