ОСТАННІ НОВИНИ

На фестивалі оперного мистецтва у Львові покажуть легендарну «Набукко» у виконанні Одеської опери

Соломія Григор'єва

|

13-18 листопада у Львівській національній опері триває ХVII Міжнародний фестиваль оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької, який вперше в історії фестивалю приймає три театральні трупи у повному складі. На львівській сцені презентуватимуть вистави Одеський національний академічний театр опери та балету, Національна опера України та Вроцлавська опера. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської опери.

 

Першою в рамках фестивалю – 14 і 15 листопада – Одеська опера представить своє прочитання однієї із найвідоміших опер Дж. Верді «Набукко».

Саме ця опера 28-річного композитора мала величезний успіх на сцені,  стала твором, після якого Верді, що пережив провал двох попередніх  опер і особисту трагедію, знову повернувся до творчості.

Біблійний сюжет про каяття в своїх гріхах вавилонського царя, страждання поневолених євреїв, підступність Абігаїль, дочки Навуходоносора, яка прагне за всяку ціну домогтися влади, направду схвилював Верді. Адже в образі єврейського народу, які подолали вавилонян, Верді бачив паралель із змаганням своїх сучасників – італійського народу у прагненні до об’єднання, роздробленої на той час, Італії. А знаменитий хор із цієї опери «Va, pensiero» досі вважається «другим гімном» цієї держави.

Одеська постановка «Набукко» була здійснена у 2017 році, і до числа постановників були запрошені митці зі Львова: режисер, народний артист України, генеральний директор Львівської опери Василь Вовкун, та художник – Тадей Риндзак. За словами режисера Василя Вовкуна, – «події VI століття до н. е. осмислюються і переживаються нами на рівні нового інтелектуального та емоційного усвідомлення. Верді поєднує в один ланцюг минуле та сучасне. Напевне саме тому, в наш неспокійний час, виникла ідея поставити «Набукко» Джузеппе Верді в Одеській Національній опері. Сьогодні, коли світ затамував подих в передчутті якоїсь вселенської трагедії».

Головний диригент-постановник, якого за диригентським пультом бачитиме львівська публіка – Олександру Самоїле, Народний артист Республіки Молдова, лауреат Державної премії та кавалер ордена Республіки Молдова.

О. Самоїле працював головним диригентом і художнім керівником Національної опери Республіки Молдова та Державної опери Ізміру (Туреччина), співпрацював з національними операми та філармоніями Японії, Англії, Румунії та Росії, а також здійснив понад 70 оперних і балетних постановок.

Повна програма XVIІ Міжнародного фестивалю оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької за посиланням тут

XVIІ Міжнародний фестиваль оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької відбувається за підтримки Міністерства культури України, Українського культурного фонду та Львівської облдержадміністрації.

В рамках проекту “Український прорив” Василя Вовкуна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *