ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській опері урочисто стартував ХVII Міжнародний фестиваль оперного мистецтва

Соломія Григор'єва

|

Вчора у Львівській національній опері урочисто стартував ХVII Міжнародний фестиваль оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької. На відкриття приїхала і перша леді країни Марина Порошенко, адже цьогоріч фестиваль проходить за грантової підтримки Українського культурного фонду.

«Мені надзвичайно приємно сьогодні вітати вас з відкриттям ХVII Міжнародного фестивалю оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької. Цього року він проходить за підтримки Українського культурного фонду. Незалежні експерти оцінили його в 85 балів із 100 можливих. Це дуже висока оцінка, тому я вітаю організаторів з цією перемогою.

Такі заходи вкотре показують нам, що місто Львів є культурною столицею західної України. Мета цього фестивалю не тільки популяризувати класичний, оперний спів, а й демонструвати й презентувати нові опери сучасних українських та іноземних авторів, проводити інтерактивні заходи, тематичні майстер-класи», – розповіла Марина Порошенко.

Своєю чергою генеральний директор – художній керівник Львівського оперного театру Василь Вовкун подякував за підтримку та запевнив, що масштаб фестивалю виправдає всі виділені грантом кошти.

«Це надзвичайна подія: справді інший формат, інший зміст, інші рефлексії. Все це ми вміємо, все це ми можемо, нам тільки потрібна підтримка. І таку підтримку ми отримали від Українського культурного фонду. Це один з перших грантів, який наданий цьому міжнародному фестивалю. Ми ці 1,5 мільйони гривень оправдаємо оплесками людей, які наповнюватимуть зали Львівської національної опери, які дивитимуться виставку, які відвідуватимуть культурологічні платформи», – сказав Василь Вовкун.

Під час урочистого відкриття перша леді країни оглянула виставку робіт Євгена Лисика та учнів «OPERA ART», а також переглянула оперу Дж. Пуччіні «Мадам Батерфляй», з якої традиційно стартує фестиваль, адже вона є тісно пов’язана з патронесою Львівської опери Соломією Крушельницькою.

«Дуже важливо, що цей фестиваль носить ім’я однієї із найвидатніших співачок ХХ століття Соломії Крушельницької. Свого часу своїм неперевершеним талантом вона прославила Україну у всьому світі. І сьогодні Львів збирає видатних композиторів і співаків з різних міст Європи. Це говорить про те, що ми безумовно є частиною єдиної європейської культурної спільноти», – додала Марина Порошенко.

Довідка

Міжнародний фестиваль оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької проходить уже 30 років і є одним із найдавніших оперних фестивалів в Україні, проте настільки масштабним, як цьогоріч, він ще ніколи не був. Цього року на фестиваль приїхала рекордна кількість гостей зі всієї України та Західної Європи. Вперше на нього прибули не лише поодинокі солісти, а цілі театри: Національна опера України,  Одеська національна опера та Вроцлавська опера (Польща). Родзинкою фестивалю стануть мистецькі проекти, що відбудуться у Дзеркальній залі театру: від камерної опери до інтелектуальних платформ та майстер-класів.

Детальна програма фестивалю – за посиланням.

Фестиваль проходить за підтримки Міністерства культури України, Українського культурного фонду та Львівської облдержадміністрації в межах проекту «Український прорив» Василя Вовкуна.

Фото: Руслан Литвин, Facebook Петра Порошенка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *