ОСТАННІ НОВИНИ

Децентралізація на Львівщині: найбідніші і найбагатші ОТГ. Перелік

Олена Карп'юк

|

За дев’ять місяців 2018 року до об’єднаних територіальних громад Львівщини надійшло більше 611,1 млн грн доходів. Цей показник є на 27,6% більшим, ніж за аналогічний період минулого року. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі реформ Львівщини.

 

У розрахунку на одного мешканця найбільші доходи є у Славській (майже 8,3 млн грн), Солонківській (5,7 млн грн), Волицькій (3,8 млн грн), Давидівській (3,3 млн грн) та Кам’янка-Бузькій ОТГ (3,2 млн грн).

Натомість найнижчі доходи отримали Новоміська (трохи більше 525 тис. грн),  Воле-Баранецька (574,4 тис. грн), Луківська (578,1 тис. грн), Вільшаницька (672,4 тис. грн) та Магерівська ОТГ (766,3 тис. грн).

«Окремі громади не забезпечують приросту своїх доходів, особливо це стосується маленьких громад – Луківської, Вільшаницької, Воле-Баранецької, Новоміської. Відповідно, і власні доходи на одного мешканця у таких громадах значно нижчі, ніж вцілому по області. Якщо по області середні доходи на одного мешканця складають 2 169,5 грн, то в невеликих громадах вони складають від 500 до 800 грн. Тому такі громади не здатні ефективно розвиватися», – розповіла консультантка з бюджетних питань Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст Ярослава Пишник.

Також вона наголосила, що в громадах із малим рівнем доходів на одного мешканця високими є видатки на утримання апарату управління. Вони можуть сягати до 75%.  Така ситуація склалась у Луківській, Новоміській і Чуквянській громадах. Водночас цей відсоток в області складає 25%.

«Проаналізувавши капітальні видатки ОТГ на одного мешканця за 9 місяців, ми знову ж таки бачимо, що якщо вцілому по області вони становлять 719 грн, то в невеликих громадах – це 311-320 грн. Це свідчить про те, що ці громади не мають перспектив для розвитку. Адже практично всі кошти, які вони заробляють, йдуть на проїдання. Відтак малим ОТГ треба задуматися над приєднанням до більш потужних громад із більшою кількістю населення та робочої сили. Саме до таких громад, де є більші площі земель, де є більше працездатного населення, іде інвестор», – зазначила Ярослава Пишник.

Нагадаємо, нещодавно ЦВК призначила перші вибори у п’ятьох ОТГ Львівщини на 23 грудня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *