ОСТАННІ НОВИНИ

Петро Порошенко: «Автокефалія української церкви – це питання світової геополітики»

Олена Карп'юк

|

Петро Порошенко наголосив, що питання Томосу та автокефалії української православної церкви виходить далеко за межі церковного життя, це є питанням не лише української національної безпеки й державності, а й світової геополітики:

«Ніхто не зупинить український народ. І ні в кого ми не будемо питати дозволу, бо вирішувати має Україна і її народ, який бореться за волю, за свободу, за майбутнє. Автокефалія – це найвагоміша подія з того ж ряду, що й наше прагнення до вступу до Євросоюзу та НАТО, Угода про асоціацію, безвізовий режим з Європейським Союзом, вихід із СНД, відмова від оманливого Договору про «дружбу» з Росією тощо. Все це – основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і розвитку нашої української нації.

Це – питання всієї світової геополітики. І якщо це не так, то поясніть мені, а чому рішення Вселенського Патріарха позавчора обговорювалося на раді безпеки Російської Федерації під головуванням Путіна? Чи не тому, що в житті, як у тій російській казці: Кощій точно знає, де та голка, в якому яйці, в якій скрині і під яким дубом! Реакція Москви на дії Києва та Фанару (резиденція Вселенського Патріарха, – ред.) свідчить про те, що ми – на правильному шляху.

У нас не було, нема і, наголошую, не буде державної церкви. І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць. Ще раз наголошую, це – питання вільного вибору для кожного віруючого. Гарантую, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігає єдність з Російською православною церквою. Це їхній вибір, і нам його треба поважати. Але так само гарантую, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину українську православну помісну церкву.

Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистояння, для насильства. Я вже казав, як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте: то – московська агентура. І ми не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну всередині нашої держави.

А вцілому держава має свою місію в релігійному питанні. Ми отримали добру звістку з Константинополя. Далі – вже внутрішні питання, в які світській владі втручатися не можна, і вона не буде цього робити».

Фото: УП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *