ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги

Олена Карп'юк

|

Щороку в другу суботу жовтня відзначають Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги. Цей день покликаний привернути увагу людей до проблем невиліковно хворих, підвищити обізнаність та розуміння медичних, соціальних і духовних потреб паліативних хворих і їхніх сімей. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

Метою паліативної допомоги є забезпечення максимальної якості життя пацієнта з невиліковним захворюванням завдяки ранньому виявленню й точному діагностуванню проблем, проведенню лікувальних заходів, а також надання психосоціальної та моральної підтримки.

Пацієнтами, що потребують паліативної медичної допомоги, є особи з хронічними невиліковними хворобами (онкологічними, серцево- та -нейросудинними, нейродегенеративними ураженнями головного мозку, пацієнти в термінальних стадіях туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, цукрового діабету тощо).

Хоспісна допомога є складовою паліативної допомоги. Це є широкий комплекс медико-соціальних та психотерапевтичних заходів, які надають людині, яка помирає від важкої недуги.

За даними ОДА, протягом 2017 року на Львівщині паліативну допомогу отримали 11735 пацієнтів, за 6 місяців 2018 року – 571 пацієнт.

Станом на 1 жовтня 2018 року для надання паліативної та хоспісної допомоги  у Львові розгорнуто 25 ліжок у комунальній 4-ій міській клінічній лікарні, 25 ліжок – у комунальній Львівській міській лікарні «Хоспіс».  В області існує  близько 200 ліжок у різних медзакладах Дрогобицького, Сокальського, Старосамбірського, Буського та Жидачівського районів.

Також при Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі функціонує відділення «Мобільний хоспіс для дітей» з надання паліативної допомоги дітям, створене для надання паліативної допомоги за місцем проживання (перебування) пацієнта, зокрема, вдома.

Дізнатися більше про виїзну бригаду паліативної допомоги, яка працює для важкохворих у Львові, можна у матеріалі Львівського порталу «Ліки для невиліковних або все, що потрібно знати про хоспіс вдома».

Фото: Etcetera Media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *