ОСТАННІ НОВИНИ

Понад шість тисяч українців після смерті віддали безкоштовно державі землю

Юлія Шпак

|

Після смерті близько 6,5 тисячі землевласників держава отримала безкоштовно у свою власність земельні ділянки загальною площею 25 тисяч га, на які не знайшлося спадкоємців. Про це свідчать дані «Моніторингу земельних відносин», який напередодні був презентований у Світовому банку, передає ЕП.

 

Зазначається, що у 2017 році в Україні нараховувалось 6,537 тисячі земельних ділянок загальною площею 25,072 тисячі га, які визнані відумерлою спадщиною. Тобто, спадкоємці не заявили про свої права і ці землі де-юре перейшли у розпорядження місцевих органів влади за рішенням суду.

Також землевласники за життя не змогли продати землю — як відомо, в Україні досі діє мораторій на продаж землі.

Зокрема, найбільша кількість таких ділянок — 998 — була зафіксована в Сумській області. За площею лідирує Кіровоградська область — тут 2,669 тисячі га земель були визнані відумерлою спадщиною. Менше відумерлої спадщини в західних областях — в Чернівецькій — 8 га, Івано-Франківській — 26 га, Львівській — 35 га та Рівненській областях — 72 га.

За даними ЕП, де-факто землі відумерлої спадщини можуть сягати 2 млн га землі.

Так, на даний момент близько 2 млн га землі, власники яких померли, не мають юридичного статусу та обробляється нелегально. Для визнання цих земель відумерлою спадщиною органи місцевої влади повинні звернутися до суду, і лише за рішенням суду ці землі передаються в управління місцевим органам влади.

Зазначимо, раніше президент Петро Порошенко заявляв, що мораторій на землю не вписується в європейську систему України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *