ОСТАННІ НОВИНИ

Три штами грипу циркулюватимуть в Україні цього епідсезону

Вероніка Рой

|

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть три штами грипу. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

 

Так, серед них:

  • вірус, подібний A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
  • вірус, подібний B/Colorado/06/2017.

Саме до цих небезпечних штамів імунітет сформувати допоможуть вакцини.

У МОЗ повідомляють, що вакцинація є найнадійнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень хвороби. Одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Тому протягом найближчих тижнів в аптеки доставлять усі 350 тисяч доз вакцин проти грипу. Тож українці зможуть придбати вакцину в аптеці за власний кошт і зробити щеплення у закладі охорони здоров’я.

Також у відомстві інформують, що важливо зберігати холодовий ланцюг при транспортуванні вакцини, щоби вона не втратила своїх захисних властивостей. Тому старайтесь зробити щеплення максимально швидко після того, як купили вакцину. Найкращий варіант – попередньо проконсультуватись зі своїм лікарем – терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. Так ви зможете отримати відповіді на свої питання, рекомендації щодо транспортування вакцини і домовитись про час вакцинації.

Вакцина також може бути придбана за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику – медпрацівників, вчителів, дітей до 5 років, вагітних, літніх людей, пацієнтів із хронічними захворюваннями. МОЗ України рекомендує місцевій владі та підприємствам забезпечити вакцинування громадян з групи ризику. Адже запобігання грипу у тому числі дозволить заощадити кошти: за різними оцінками, збиток для кожного хворого на ГРВІ (зокрема – грип) – від 420 до 2800 грн в залежності від тяжкості захворювання, а для держави – 4200-7800 грн. А вартість вакцини складає 200-300 грн.

Нагадаємо, щороку в Україні реєструється близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких складають захворювання на грип та ГРВІ. За даними минулого епідсезону в Україні було зафіксовано 7 летальних випадків від грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений проти грипу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *