ОСТАННІ НОВИНИ

На посипання реагентами вулиць і доріг у Галицькому районі потрібно 10 мільйонів

Олена Карп'юк

|

Цього року у Львові вперше запроваджують експеримент із відмовою від піскосуміші під час посипання вулиць і доріг у зимовий період. Тепер комунальники у Галицькому районі використовуватимуть реагенти. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

 

«Зараз ми максимально готуємося до зимового періоду. Плануємо закупити реагенти, і в Галицькому районі проведемо такий експеримент щодо посипання реагентами. Маємо пропозицію подати на сесію міської ради ухвалу щодо виділення коштів у розмірі орієнтовано 10 млн грн для закупівлі реагентів. Якщо депутати виділять нам такі кошти, то у Львові вперше застосують такий матеріал для посипання доріг. Це дасть нам можливість навесні мати менше піску і пилюки під бордюрами.

Цей реагент безпечний, він як добриво для землі, для газонів. Як правило, пісок разом зі снігом всипається на газони, і потім на них не росте трава. Проте реагент дорожчий в 4 рази, тож ми розпочинаємо з Галицького району і подивимось, наскільки він буде ефективний та якісний. Тоді проведемо аналітику», – розповіла директорка департаменту житлового господарства та інфраструктури міськради Львова Ірина Маруняк.

За її словами, реагент – це сіль з різними добавками, яка повністю розчиняє сніг без піску. Втім використовувати його на всій території Галицького району наразі не будуть. В тих зонах, де є бруківка, комунальники використовуватимуть піскосуміш.

«Тому будемо купувати піскосуміш, а реагент посипатимемо тільки на центральну частину міста: пр. Свободи, пр. Шевченка, вул. Опришківську. Будемо експериментувати. Крім того, ми беремо в лізинг 20 одиниць техніки. Це снігоприбиральні машини і порохотяги – 6 кубові і 2 кубові. Станом на сьогодні одна ухвала вже прийнята сесією, ще має бути дві ухвали, і тоді через відповідний банк будемо брати лізинг, техніка прибуде орієнтовно на січень-лютий», – додала Ірина Маруняк.

Нагадаємо, львів’яни створили петицію до міськради з вимогою відмовитися від посипання доріг і тротуарів у зимовий період піскосумішшю. Натомість мешканці пропонували перейти на реагенти. Мерія таку ідею підтримала, однак наголосила, що для того, щоб використовувати реагенти у всьому місті, потрібно 405 млн грн. Відтак посадовці в межах експерименту запропонували посипати реагентами дороги і вулиці лише у Галицькому районі.

Як повідомляв Львівський портал, у мерії запевнили, що Львів вже готовий до зими. Також на підготовку до зими міськрада нещодавно виділила 10 млн грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *