ОСТАННІ НОВИНИ

Медики нагадують, як вберегтися від правця

Олена Карп'юк

|

Цими вихідними на Львівщині зафіксували перший за 10 років випадок правця серед дорослих – до реанімації обласної клінічної лікарні у важкому стані потрапила 87-річна мешканка Яворівського району. Відтак медики нагадують правила, які допоможуть вберегтися від смертельної хвороби. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

Правець – це смертельно небезпечна хвороба, яку спричиняють спори анаеробних бактерій Clostridium tetani, що живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні ґрунту в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Особливо небезпечні глибокі рани, де створюються безкисневі умови, необхідні для розвитку правцевої палички. Від людини до людини це захворювання не передається.

Симптоми правця: cтиснення щелеп, м’язові спазми (часто в шлунку), болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, «витріщання» очей, біль голови, лихоманка та надмірне потовиділення, зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття, неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок, утруднення дихання.

Ознаки захворювання з’являються з 3 по 21 день після зараження. При появі перших симптомів, слід негайно звернутися до лікаря! За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі – від 10 до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини і її загального стану здоров’я.

Єдиний спосіб захистися від правця – вакцинація! Імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви перехворіли на правець.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим необхідно проводити щеплення  кожні 10 років.

Львівщина забезпечена вакцинами АКДП та АДП-М в достатній кількості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *