ОСТАННІ НОВИНИ

З початку року на Львівщині на лептоспіроз захворіло 14 людей: як захистити себе від недуги?

Вероніка Рой

|

Лептоспіроз – одне з найпоширеніших природно-осередкових захворювань людей на Львівщині. З початку 2018 року в області вже зареєстровані 14 випадків захворювань людей на лептоспіроз, з них 2 випадки закінчились летально. Смертельні випадки сталися через пізнє звернення хворих за медичною допомогою, на 6-ий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ.

 

ЗЗазначається, що захворювання лептоспірозом реєструвалися у жінок – 2 випадки, інші 12 – серед чоловіків. За аналогічний період минулого року було 10 випадків. Захворювання реєструвалися в Буському (4 випадки), Радехівському (2 вип.), Пустомитівському, Жидачівському, Городоцькому, Самбірському районах та м.Львові (4 випадки).

З 14 випадків 4 випадки реєструвалися у вересні місяці: Буський, Жидачівський райони та 2 випадки у м.Львові. В одному випадку житель м.Львова заразився, коли впорядковував підвальні приміщення, які затопило після зливи, в іншому випадку мешканець Львова заразився лептоспірозом, коли відпочивав та купався у водоймі біля Львівського молококомбінату с.Муроване Пустомитівського району. Житель Буського району відмічав наявність в домашньому господарсті мишовидних гризунів, які могли інфікувати предмети побуту та продукти харчування, які вживав хворий. Мешканка Жидачівського району заразилась, коли прибирала підвальне приміщення, де відмічала екскременти гризунів і при цьому не використовувала засобів індивідуального захисту.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м`язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою.

Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби.

Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є велика рогата худоба, свині, собаки, сірі щурі.

Гризуни, в т.ч. щурі в природніх умовах дають найбільший приріст в теплу пору року, тому найбільша їх кількість накопичується до осені. Це сприяє найбільшому поширенню серед них епізоотичних процесів та несе загрозу інфікування людей.

Захворювання від людини до людини не передається. Характерна літньо-осіння сезонність захворювання. Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового  тракту. Навіть маленькі подряпини можуть бути вхідними воротами інфекції.

З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14 днів). Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м`язах, особливо литкових (діагностична ознака).

Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби  з`являється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.

Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов`язкова, тому що можливі важкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, порушенням кровообігу. Важкий перебіг хвороби часто закінчується смертю хворих.

А тому не варто ставити самому собі діагноз та займатися самолікуванням,  негайно звертайтеся за медичною допомогою у випадку появи перших симптомів захворювання, так як захворювання може закінчуватися летально.

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

– не купатись у забруднених водоймах, які не визначені як рекреаційні місця для відпочинку та купання;

– не пити води з невідомих джерел;

– не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

– не ловити рибу в заборонених місцях;

– проводити заходи по знищенню щурів та мишовидних гризунів у підвалах, садибах, будинках та ін.

З метою профілактики інфекційних хвороб, переносниками яких є мишовидні гризуни, ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Міністерство охорони здоров’я України» відповідно до замовлень проводить дератизаційні заходи на об’єктах різних категорій та території населених пунктів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *