ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ виступило проти шкільних лінійок. Чому вони є шкідливими для дітей?

Олена Карп'юк

|

Міністерство охорони здоров’я виступило проти проведення традиційних шкільних лінійок. В установі стверджують, що в розвинених країнах світу немає лінійок на 1 вересня, і це є правильно, передусім, з медичної точки зору. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі міністерства.

 

«З року в рік у різних регіонах країни діти непритомніють внаслідок тривалого стояння на шкільних лінійках. У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватись дезорієнтованою. Так само не додасть здоров’я стояння під дощем», – зазначають у МОЗ.

За будь-якої погоди, сонячної чи хмарної, є небезпечними ультрафіолетові промені, і їх набільша активність найчастіше припадає на час проведення шкільних лінійок. УФ-промені найбільш активні з 10:00 до 16:00 год., а перебування всього 15 хвилин під їхнім прямим впливом у рази збільшує ризик виникнення раку шкіри та деяких порушень зору. Водночас тінь від від дерев, парасольок, тентів тощо не забезпечує повного захисту від сонця.

«Не є панацеєю проведення лінійок у приміщеннях, оскільки підвищується ризик інфікування всіх дітей від однієї дитини, яка є джерелом інфекції. А задуха чи перебування в погано вентильованих приміщеннях теж може призвести до втрати свідомості та інших порушень зі здоров’ям», – наголошують медики.

Не менш важливим є психологічний аспект. Діти перебувають у неприродному для них середовищі (скупчення незнайомців), стані (статиці) та ще й з не зовсім зрозумілою метою. Кожен із цих компонентів провокує стрес. Особливо вразливими є наймолодші школярики.

Щоби захистити дітей від негативних наслідків, психотерапевт Вікторія Горбунова радить подбати про знайомство та здруження дітлахів (навіть, якщо це вже не першачки) – зібратись разом, познайомитись із новачками, почаювати, поділитись літніми враженнями чи зробити щось інше командотворче.

«Якщо уникнути лінійки неможливо, то перед цим заходом слід забезпечити дітям можливість порухатись та наговоритись. А під час лінійки можна і треба дозволяти школярам в якийсь рухливий спосіб вітати тих, хто виступає (можна наприклад, підстрибувати або й пританцьовувати).

Доброю ідеєю є пояснити дітлахам навіщо потрібен подібний захід та яка роль їхнього класу в ньому. Дуже часто спроба пояснити мету шкільної лінійки дітям призводить до усвідомлення непотрібності та подекуди безглуздості подібних дійств для дітей», – підкреслюють у МОЗ.

Відтак Міністерство охорони здоров’я України закликає місцеву владу, керівників шкіл, вчителів та батьків вберегти дітей та їх рідних від невиправданих ризиків.

Як повідомляв Львівський портал, цього року у школах Львова вирішили не проводити традиційні лінійки з нагоди початку нового навчального року. Для першокласників проводитимуть флешмоби та майстер-класи, а для старшокласників – уроки толерантності та екскурсії.

Додамо також, що День знань на Львівщині цьогоріч відзначатимуть не 1 вересня, а 3 вересня.

Нагадаємо, що з 1 вересня стартує Нова українська школа. Тепер на дітей у молодших класах чекає зовсім новий підхід до навчання: малеча буде більше гратися, експериментувати та більше працювати у колективі. Таким чином освіта базуватиметься більше на вміннях та навичках. Детальніше про нововведення читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *