ОСТАННІ НОВИНИ

Нові підручники школи отримають орієнтовно у жовтні, – МОН

Олена Карп'юк

|

Цього року в Україні друкують у 2,5 рази більше підручників, ніж зазвичай – понад 18 млн примірників та одразу три лінійки підручників для 1, 5 та 10 класів. Відтак терміни розвезення підручників у школи посуваються в середньому на місяць. Про це повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів, передає Львівський портал.

 

Як розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич, відтермінування доставки шкільних підручників спричинило блокування закупівель видавництвами через судові позови; обмежені поліграфічні потужності та погана процедура експертизи підручників.

При цьому вона наголосила, що підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів будуть розміщені на сайті Міністерства освіти та ІМЗО до 1 вересня.

«Міністерство освіти і науки розробило на перші тижні надзвичайно докладні матеріали для вчителів, із детальним потижневим описом, де є навчальні цілі на тиждень, а також розписані активності, вправи та завдання для досягнення цих навчальних цілей. Дуже важливо, щоб протягом цього часу діти рухались та вчилися активно співпрацювати. Усі ці матеріали розіслані у школи. Там, де не завезено «фабрики друку», місцеві органи самоврядування мусять доставити матеріали вчителям у друкованому вигляді.

Я також закликаю вчителів не просити батьків докуповувати підручники, не просити їх купувати друковані зошити. Перший місяць вам вони будуть не потрібні»», – зазначила Лілія Гриневич.

Водночас Лілія Гриневич наголосила, що за попереднім планом підручники для 1 класу мали би бути в школах до 1 вересня, оскільки це є важливо для вчителів та їхньої підготовки.

«Аби вчитель міг взяти його в руки, ознайомитися, спланувати його використання на уроках. Окрім цього, я розумію, що відсутність підручника – додатковий стрес для вчителя, який, враховуючи проблеми із закупівлею обладнання та початком реформи, й так перебуває у високій нервовій напрузі. Мені прикро, що вам, а також учням та батькам першокласників доводиться переживати цей стрес. Вибачте, це відповідальність не лише органів місцевого самоврядування, а й нас усіх, тому я прошу за це вибачення», – підкреслила Лілія Гриневич.

Зважаючи на порушення термінів доставки шкільних підручників, Міністерство освіти і науки прийняло рішення про реорганізацію Інституту модернізації змісту освіти (ІМЗО). Реорганізація передбачає проведення аудиту, звільнення усіх співробітників та проведення повторних конкурсів на посади.

Фото: pedpresa.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *