ОСТАННІ НОВИНИ

Археологи розповіли про деталі виявленої знахідки поблизу Собору Юра

Вероніка Рой

|

Нещодавно під час впорядкування верхнього обходу навколо Собору святого Юра археологи виявили знахідку, яку, ймовірно, пов’язують з церквою XIV- XVстоліття, яка була попередницею Собору. Наразі планується зібрати вчену раду, яка дасть остаточне рішення по цій знахідці. Також завтра до Львова приїде відомий хімік-технолог, яка спільно з львівськими археологами зробить більш точніші висновки, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За словами директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Олега Осаульчука, остаточно говорити про те, що знайдені знахідки датуються XIV- XVстоліття, поки що не можна.

«Хочеться вірити, що на цій ділянці виявлено рештки фундаментної конструкції  церкви – попередниці Собору святого Юра. Якщо це було б так, то це була б дуже цікава знахідка для археології Львова. Але це лише попереднє припущення. Ще будуть проводити додаткові польові дослідження і лише тоді науковці та археологи скажуть так це чи ні. Тому казати поки, що це рештки XIV- XVст., рано. Кінцевий висновок буде за науковцями через місяць-два», – розповів вінУ свою чергу молодший науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Остап Лазурко зазначив, що наразі у планах є зібрати вчену раду, яка дасть остаточне рішення по цих знахідках.

«Минулого тижня ми виявили ряд фундаментів, як із західної так і з південної сторони Собору, які не співпадають з планувальною структурою сучасного Собору. Це наштовхнуло на думку, що це можуть бути якраз фрагменти фундаменту церкви, яка існувала тут у XIV- XVст. Фундаменти різняться конструктивно, бо вони збудовані з великогабаритних, грубо підтесаних кам’яних блоків на відміну від фундаменту, який є у теперішнього Собору Юра. Відповідно просуваючись  далі  по мірі будівельників, було помічено, що йдуть ще більші відгалуження у фундаментах, наразі вже є три фрагменти, які не відповідають планувальній структурі сучасного Собору.

Щодо знахідок, і чому ми попередньо її датуємо XIV- XV століттям, то зазначу, що серед рухомого архіологічного матеріалу виявлено фрагменти  цегли пальцівки товщиною до 10 см, що вказує на те, що це є готичний період, який належить тому часу », – пояснив він.

Головний архітектор проекту реставрації собору Лідія Горницька каже, що цей об’єкт постійно приносить цікаві знахідки та речі, які дадуть можливість розповідати не лише про історію пізніших пам’яток Львова, але тих, які були за періоду XIV століття.

«Зараз ми твердо не можемо говорити про, що це є фундамент церкви XIV століття, бо може це щось інше. Про те, що тут можуть бути залишки старої церкви свідчить дослідження відомого історика, мистецтвознавця Володимира Вуйцика, який у своїх працях досліджував портрет Атанасія Шептицького і в куті цього портрету є зображення церкви», – підкреслила вона.

Додамо, щоу зв’язку з такою знахідкою завтра до Львова приїде відомий хімік-технолог, яка досліджувала відомі пам’ятки архітектури України. Вже завтра будуть відібрані проби розчину цегли і тоді на основі порівняння та ідентифікації будуть робити більш точніші висновки про те, що це за знахідка.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *