Після масового отруєння кебабами у Львові фаст-фуди дотепер не перевіряли

Наталя Дуляба

|

Після масового отруєння у закладі «Tomash Kebab», що на вул. П. Куліша, перевірок в інших львівських закладах швидкого харчування дотепер не проводили. Про це сьогодні, 6 серпня, йшлося під час апаратної наради у Львівській ОДА, передає Львівський портал.

 

Як розповів директор департаменту цивільного захисту Львівської ОДА Ігор Туз, після харчового отруєння у «Tomash Kebab», внаслідок якого постраждали 30 людей, обласна комісія ТЕБ і НС доручила Держпродспоживслужбі спільно з обласним лабораторним центром провести перевірки львівських фаст-фудів.

«Два тижні пройшло, проте станом на сьогодні такі перевірки не проведені. В Києві такі речі роблять, там створено 15 робочих груп. У нас наразі тільки готуються документи на проведення перевірок», – зауважив Ігор Туз.

Як своєю чергою пояснювали представники Держпродспоживслужби Львівщини та обласного лабораторного центру, для того, щоб проводити перевірки закладів громадського харчування, має бути створена спеціальна комісія, якої наразі немає. Відтак вони займались інформаційно-просвітницькою роботою, поширюючи матеріали про те, як вберегтись від подібних отруєнь та захворювань, спричинених кишковою паличкою.

Також представники обласного лабораторного центру заявили, що на заклад «Tomash Kebab» видали припис та наклали штрафні санкції у розмірі 25 тисяч гривень.

Водночас Ігор Туз зауважив, що упродовж трьох останніх років на території Львівщини виникало 33 випадки спалахів кишкової інфекції, внаслідок яких постраждали 433 людини, серед яких 134 дитини.

Своєю чергою директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак наголосила, що медзакладам слід відшкодовувати збитки за лікування пацієнтів, які потратили в лікарню через отруєння у закладах харчування. За її словами, лише на один такий спалах кишкової інфекції потрібно щонайменше 50 тисяч гривень.

«Держспоживслужба має повноваження проводити такі заходи (перевірки, – ред.), бо якщо згідно з планом ЛОДА перевіряються і моніторяться заклади охорони здоров’я, то аналогічно можна робити і з закладами громадського харчування. Також ми би просили притягувати якимось чином до адміністративної відповідальності такі заклади харчування, аби відшкодовувати збитки нашим закладам лікування. Бо як мінімум 50 тисяч гривень йде на забезпечення медичної допомоги під час одного такого спалаху отруєння», – додала Ірина Микичак.

Нагадаємо, 13 липня у Львові в закладі громадського харчування «Tomash Kebab», що на вул. П. Куліша, 10, отруїлись 30 осіб. Всім потерпілим медики діагностували сальмонельоз.

Також 14-15 липня в «Отаман», що у селі Пасіки-Зубрицькі Пустомитівського району, отруїлись  7 осіб.

Львівський портал писав про те, як не підхопити кишкової інфекції влітку. Детальніше про правила безпеки можна почитати тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *