ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентували виставку про українських миротворців

Дарина Смеречанська

|

У відділі Львівського історичного музею «Музей Арсенал» відбулася презентація виставки «Українські миротворці». Її головою метою є розповідь про діяльність українських військовослужбовців у різноманітних миротворчих місіях за роки незалежної України, починаючи ще із 1992 року. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Західного медіа-центру МОУ.

 

«Участь України у миротворчих місіях розпочалася ще у 1992 році, коли перший літак із нашими миротворцями вилетів до Сараєво. Тоді аеропорт обстрілювали снайпери, мінометники. І відразу семеро було важко поранено, а один із них у лікарні загинув. Так почався відлік втрат миротворців в Україні. Тому 15 липня Україна вшановує пам’ять тих, хто поліг, та віддає честь та славу тим, хто живий», – зауважив Директор Львівського Музею Роман Чмелик.

На виставці представлені експонати з найбільших миротворчих місій, в яких брала участь Україна, зокрема у Лівані, країнах колишньої Югославії, Іраку: особисті речі військовослужбовців, шеврони, нагороди та символіка, прапори, рідкісні фотографії одних із перших миротворчих місій, в яких брала участь Україна, відеоряд із кадрами з різних країн світу. До їхнього збору долучилися і самі миротворці. Експонати збирали близько дванадцяти років.

Нагадаємо, що День українського миротворця офіційно відзначають  15 липня від 21 травня 2013 року згідно з прийнятою Верховною Радою України Постановою. Загалом за всі роки незалежності у міжнародних миротворчих операціях взяло участь близько 44 тисяч військовослужбовців Збройних сил України, з яких 52 загинуло.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *