ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові Нацкорпус переніс пам’ятник УПА, який «рухівці» встановили замість майбутньої заправки

Наталя Дуляба

|

Вчора, 27 червня, представники Національного корпусу Львівщини перенесли пам’ятний знак героям УПА, який 14 червня члени партії «Народний Рух України» спільно з активістами встановили у сквері на розі вулиць Кульпарківської та Героїв УПА. Тепер пам’ятник стоїть на території Монументу Слави, що на вул. Стрийській. Про це повідомив Національний корпус Львівщини на своїй сторінці у Facebook, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Камінь забрали із занедбаного перехрестя, де його встановила група членів партії «Рух» та їх прихильники. Націоналісти Львова виступили проти такої зневаги політиків до боротьби за Українську державу та знайшли більш достойне місце для монументу… Націоналісти солідарні з громадськістю Львова, яка виступила проти встановлення пам’ятника на невеликому занедбаному перехресті по вулиці Кульпарківській. Обране місце не має жодної історичної прив’язки. Крім того, віддаленість цієї території від центру ділового та громадського життя міста маргіналізує значення націоналістів у боротьбі за Українську державу», – йдеться у повідомленні.

Відтак представники націоналістичних організацій Львова самостійно демонтувати пам’тний знак героям УПА зі скверу і перенесли його до Монументу Слави, де, на їхню думку, якраз йому місце.

«У Львові після знесення «Монумента бойової слави Радянської армії» на вул. Стрийській з’являється достойне місце для вшанування самопожертви та мужності українських героїв. Пропонована локація має логічну прив’язку як до Національної академії сухопутних військ, де виховуються офіцери-захисники у сучасній війні, так і до Парку культури, який за останні роки став центром молодіжної активності», – пояснили у Нацкорпусі.

Зазначимо, участь у перенесенні пам’ятного знаку брали не лише представники Національного корпусу Львівщини, але й Нацдружина Львівщини та ГФ «Патріот».

Водночас голова Львівської міської організації партії «Народний Рух України» Ігор Мартинюк наголосив, що встановлений пам’ятний знак зі скверу вкрали. З цього приводу він збирається звернутися у правоохоронні органи.

«Віче, яке відбулось 14 червня, ухвалило вжити усіх заходів для того, щоб не допустити будівництва заправки, облагородити сквер та збудувати на місці зруйнованого фонтану в центрі скверу пам’ятний монумент на честь Героїв Юнаків ОУН та Юнацтва УПА… Я знаю, що представники фірми, яка намагалась збудувати автозаправку, докладали і докладають і зараз зусиль для того, щоб домогтись свого всупереч волі громади. Не хотілося б думати, що вони вдаються до таких брудних та цинічних кроків як крадіжка», – написав на своїй сторінці у Facebook Ігор Мартинюк.

Як повідомляв Львівський портал, на розі вул. Героїв УПА – Кульпарківської заплановане будівництво першої у Львові екологічної міні-автозаправки самообслуговування у межах розробки детального плану території.  І з цього приводу з 22 лютого до 19 березня у місті проводили громадські слухання.

Однак проти цього зведення виступили місцеві мешканці. І 14 червня, аби не допустити забудови, на місці майбутньої автозаправки представники партії «Народний Рух України» спільно з активістами самовільно встановили і освятили пам’ятний знак Героям УПА.

Згодом історики заявили про те, що місце на розі вулиць Кульпаріквської та Героїв УПА є не найкращим місцем для встановлення пам’ятника Українській повстанській арміїі.

Фото: Нацкорпус Львівщини, Ігор Мартинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *