ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні дозволили облаштовувати дитсадки у житлових будинках

Олена Карп'юк

|

З 1 жовтня в Україні набувають чинності нові Державні будівельні норми «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти», які дозволяють розміщувати у житлових будинках вбудовані і вбудовано-прибудовані дошкільні навчальні заклади. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Кабінету міністрів.

 

«Сьогодні, на жаль, є проблема, коли не вистачає дитячих садків. Особливо у великих містах, де центральні райони ущільняються і часто не вистачає місця для розміщення великих окремих дитячих садків. Тому темпи житлового будівництва перевищують розвиток такої соціальної інфраструктури і потрібно цю ситуацію вирівнювати. Зараз для комфорту людей ми у ДБН щодо дошкільних навчальних закладів прописали норму, що дозволяє проектувати невеликі вбудовані та вбудовано-прибудовані дитсадки на перших поверхах житлових будівель», – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

При розміщенні таких дитсадків слід обов’язково враховувати необхідні пожежні вимоги щодо проектування дошкільних навчальних закладів, а також відповідні норми ДБН щодо житлових будинків.

Крім цього, земельна ділянка такого навчального закладу має бути відокремлена огорожею і зеленими насадженнями від прибудинкової території житлового будинку. Організація та озеленення групових майданчиків, інсоляція та освітленість приміщень вбудовано-прибудованого і вбудованого дошкільного закладу має відповідати вимогам ДБН щодо захисту територій і будинків від шуму та вимогам Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів.

Відповідно до нових ДБН розміщення дошкільних навчальних закладів допускається у вигляді:

  • вбудованих приміщень груп короткотривалого (до 4 годин) перебування дітей дошкільного віку у перший-другий поверхи житлових будинків;
  • вбудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку (ясел, ясел-садків, дитсадків) місткістю до 80 місць (2-4 групи) у перший-другий поверхи житлових будинків;
  • вбудовано-прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 120 місць (до 6 груп) у перший-другий поверхи житлових будинків;
  • прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 160 місць (до 8 груп) до глухих торців житлових будинків.

Також у нових ДБН щодо дошкільних навчальних закладів вводиться низка змін для покращення комфорту та безпеки дітей. Зокрема, це стосується обов’язкового облаштування інклюзивного простору в приміщеннях та впровадження енергозберігаючих технологій і матеріалів.

Нагадаємо, найгірша ситуація з дитсадками на території Львівщини сьогодні виникла у Львові, Стрию, Дрогобичі, а також у Турківському і Дрогобицькому районах. Зокрема, у Львові на зарахування у заклади дошкільної освіти чекають 9 305 дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *