ОСТАННІ НОВИНИ

Як стати донором крові: рекомендації від МОЗ

Вероніка Рой

|

Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. Життя цих людей залежить від тих, хто приймає свідоме рішення здати кров. А між тим, в Україні втричі менше донорів, ніж рекомендує ВООЗ, адже 70% українських донорів здають кров лише один раз. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі МОЗ.

 

Про гостру потребу донорської крові більшість людей дізнається  лише тоді, коли близька людина потрапляє у біду і терміново потребує переливання. Забезпечити своєчасне постачання безпечної крові до пацієнта можливо лише за умови, що українці – кожен з нас – будуть готові не лише стати добровільними донорами і безоплатно здати свою кров, а й робитимуть це регулярно.

14 червня в Україні традиційно відзначається Світовий день донора крові. Цей день може стати хорошою точкою відліку для нової звички – порятунку життів.

У День донора практично у кожному центрі переливання крові відбуваються цікаві заохочувальні акції. Так, наприклад, ДонорUA, найбільша платформа для донорів в Україні, у цей день проводитиме флешмоб #коліржиття – на підтримку донорського руху України. Цей ресурс збирає адресні потреби по центрах крові, тут можна переглянути адреси медзакладів, у яких можна здати кров, і поради, як підготуватись до кровоздадчі. Зареєструвавшись на сайті, ви можете регулярно здавати кров і врятувати більше життів.

Протягом року регулярно закликають здавати кров такі проекти та організації:

  • #среды_в_охматдете – щосереди можна здати кров для Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».
  • Донорський проект “Zdai Blood” і #сердечнийчетвер – всі охочі можуть здавати кров для пацієнтів Центру дитячої кардіології та кардіохірургії.
  • Міжнародний благодійний фонд «Таблеточки», який захищає інтереси дітей з онкогематологічними захворюваннями в Україні.
  • Благодійний фонд «Запорука», який допомагає важкохворим дітям у інституті раку, клініці нейрохірургії дитячого віку та гематологічному відділенні у Львові.
  • Благодійний фонд «Крила надії», який також допомагає  дітям з онкологічними захворюваннями, хто потребує трансплантації органів, мають рідкісні захворювання тощо.

ЯК СТАТИ ДОНОРОМ

Донором крові чи плазми може стати кожен здоровий громадянин України у віці від 18, вагою не менше 50 кг.

Щоби стати донором крові, зверніться до найближчої станції переливання крові чи центру крові. Візьміть із собою документ, що посвідчує особу.

У пункті донації ви отримаєте детальну інформацію про донорство, свої права та обов’язки, заповните анкету донора.

Перед процедурою обов’язковими є співбесіда з лікарем, медичний огляд та лабораторні обстеження.

Усі процедури триватимуть близько 1 години

Не забудьте взяти у лікаря довідку: людині, яка стала донором крові, надаються два вихідних дні.

Після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам – 4 разів на рік.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ЗДАЧІ КРОВІ

Стандартний об’єм однієї кроводачі 450 мл + 40 мл крові для аналізів (близько 10% від загального об’єму крові). Ці поради допоможуть підготуватися до здачі крові:

  • напередодні відмовтеся від жирної, смаженої, гострої та копченої їжі, молочних продуктів і яєць. Рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів). Вранці обов’язково легко поснідайте.
  • не вживайте алкоголь та енергетичні напої за 48 годин (2 доби) до процедури здачі крові, лікарські засоби за 72 години (3 доби), не куріть протягом 2 годин до процедури та 2-3 години після.
  • після здачі крові відпочиньте протягом 10 хвилин, з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
  • протягом наступних 12 годин постарайтесь уникати інтенсивних фізичних навантажень.

Будь ласка, зверніть увагу на протипоказання: https://bit.ly/2JuAYJ8

Де здати кров: адреси https://bit.ly/2JBaqSf

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *