ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській облраді повернуться до скандального питання «комуналізації» замків?

Соломія Головіна

|

Нещодавно керівник Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк     знову звернувся до облради щодо «замкового питання». Очевидно, найближчим часом на сесії знову спробують їх передати у комунальну власність. Про це сьогодні, 11 травня, під час прес-конференції повідомив депутат Львівської облради Олег Панькевич, передає Львівський портал.

 

Зокрема, мовиться про музейні комплекси Олеського замку, Золочівського замку, Підгорецького замку; оборонну вежу з укріпленнями в селі П’ятничани Жидачівсього району; каплицю Боїмів ( м.Львів, площа Катедральна,1); башту колишньої Святодухівської церкви (м.Львів, вул. Коперника, 40, що використовується, як музей «Русалка Дністрова»).

Так, 25 квітня гендиректор Галереї мистецтв Тарас Возняк  звернувся  до керівництва облради з проханням ініціювати передачу цілісних архітектурних комплексів замків до сфери управління Міністерства культури в оперативне управління Галереї.

За словами депутата, це питання знову можуть винести на сесійне засідання облради.

«Ми вже не вперше говоримо про спробу облради стати власником державного майна, яке зараз є в користуванні Галереї мистецтв, зокрема, мова йде про замки в Олеську, Золочеві, Підгірцях, тощо. Ця проблема з’явилася більше року тому. Приводом став лист Тараса Возняка до ЛОР і ЛОДА. Після цього з’явився проект рішення облради, який не мав жодного юридичного обґрунтування та доцільності стосовно того, що облрада може бути власником цього майна, яке належить державі…Нині маємо черговий лист, після них на сесії облради завжди ставилося питання про оформлення права власності саме ЛОР», – сказав Олег Панькевич.

Водночас він закликав громадськість стати на захист культурної спадщини: якщо буде резонанс, можливо, ініціатори «комуналізації» відмовляться від цього задуму.

«На мою думку, це зараз так активно роблять через те, що ця каденція місцевих рад на піку і треба встигнути реалізувати певні наміри та плани. Поки оформиш в обласну власність, поки пройде процедура можливого продажу чи відчуження, то і вибори нові можуть бути…Схожі процеси відбуваються у Верховній Раді: знову виставляють на приватизацію списки стратегічних підприємств, які ще не були продані…», – зазначив депутат.

Раніше Львівський портал публікував матеріал «Возницький перевернеться в могилі? На Львівщині назріває скандал навколо долі історичних замків», де мовиться про загрозу знищення цих пам’яток у зв’язку із можливою передачею їх у власність територіальних громад області. Однак згодом від ідеї передачі замків громадам відмовилися. Рік тому облрада виділила 120 тисяч на проведення заходів з приватизації майна обласної комунальної власності в частині виготовлення технічної документації для загаданих замків.

Додамо, що ініціативу з передачі замків Львівщини в комунальну власність назвали ймовірною оборудкою, також виникають побоювання стосовного того, що згодом ці об’єкти можуть перетворитися на готелі і ресторани.

В кінці листопада за участі представника Міністерства культури провели круглий стіл щодо долі замків Львівщини, але консенсусу в цій ситуації досягнути не вдалося. Детальніше про це читайте у матеріалі «Епопея із «комуналізацією» замків Львівщини триває. Пам’ятки із землями підуть у руки держави чи забудовників?». Після кількох спроб «комуналізувати» замки на сесіях облради питання «заглохло».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *