ОСТАННІ НОВИНИ

Близько 40% львів’ян можуть не отримати субсидії

Наталя Дуляба

|

З 1 травня в Україні вступив у дію новий порядок нарахування житлових субсидій. І тільки у Львові кількість людей, що дотепер отримували такі пільги, може скоротитися на 40%. Про це сьогодні, 7 травня, розповів начальник управління соціального захисту населення Львівської міської ради Ігор Кобрин, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Зараз у Львові 135 тисяч домогосподарств отримують житлові субсидії, а це – більше, ніж половина всіх існуючих домогосподарств.

«Наскільки у Львові зменшиться кількість отримувачів субсидій, я сказати точно не можу. Міністерство каже, що це буде орієнтовно 20%, хоча я прогнозую, що ця цифра може становити й близько 40%», – розповів Ігор Кобрин.

За його словами, через це у Львові може зрости соціальна напруга.

«Якісь суттєві зміни у нас завжди приймають в весняно-літній період, коли опалювальний сезон завершений, і громадяни менше турбуються про субсидію. Наприклад, у 2015 році була велика соціальна напруга, щоб отримати субсидію, а тепер буде соціальна напруга, бо багато людей втратить її», – зауважив Ігор Кобрин.

Також він зазначив, що через те, що багато львів’ян захочуть все-таки отримати субсидію, може збільшитись кількість недостовірних даних у деклараціях про доходи.

«Всі дані отримувачів субсидій ми передаємо  в інформаційно-обчислювальний центр, там проводиться перевірка даних, доходів та іншої інформації. Після цього нам приходять списки людей, яким ми автоматично припиняємо надання субсидій і звертаємося, щоб ту субсидію, яку їм нарахували, вони повернули. А це – суттєві суми. І тут буде великий негатив.

У нас є поодинокі випадки, коли ми виявляємо, що громадяни щось приховали, а, наприклад, отримували протягом року субсидію. Відповідно, є такі випадки, коли повертати мають і 20 тисяч гривень. Як відбувається повернення: ми офіційно звертаємося до людини, щоб вона це зробила в добровільному порядку, або щоб виплатила суму розтермінованими платежами, або щоб певний відсоток щомісячно знімався з пенсії чи іншого виду доходу. Якщо людина відмовляється повертати гроші, то все відбувається у судовому порядку через виконавчу службу», – пояснив Ігор Кобрин.

Із новим переліком осіб, яким «не світить» тепер житлова субсидія, можна ознайомитись тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *