ОСТАННІ НОВИНИ

Суми, які виділяють львівським перевізникам на пільговиків, покривають до 15% витрат, – Велійка

Наталя Дуляба

|

Кошти, які виділяють Львівська міськрада та Львівська ОДА на пільгові перевезення, покривають максимум до 15% витрат автотранспортних підприємств. Про це Львівському порталу повідомив голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

 

«З вересня 2017 року і дотепер перевізники, що обслуговують Львів, не отримали жодної копійки компенсації за пільгові перевезення. Задекларовано радою 22 млн грн для покриття втрат перевізникам. Але ця програма дотепер не є підписана, тобто це – мертва декларація, яка абсолютно нічого не означає. Навіть якщо припустити, що міська рада регулярно виділяла б ті 22 млн грн щороку, то цього все одно недостатньо. 22 млн грн в рік – це максимум 15% від потреби перевізників на пільгові перевезення», – розповів Іван Велійка.

За його словами, якщо у Львові сьогодні є близько 160 000 пільговиків, то в області – близько півмільйона. Відтак ситуація з компенсаціями на Львівщині теж є складною.

«Ситуація із транспортом в області ще гірша. На 2018 рік із бюджету Львівщини передбачили 10 млн грн на відшкодування за пільговиків. Із 1 січня і дотепер ніхто нічого із цієї суми не виділяв. А на Львівщині сьогодні є орієнтовно 500 000 пільговиків, із них близько 380 000 осіб – це пенсіонери.

Якщо розібратися, то договір на відшкодування за пільгові перевезення, який повинна підписати Львівська ОДА, Львівська міська рада з перевізниками, є єдиним замовленням на цю послугу. Якщо ж такого замовлення нема, то фактично орган місцевого самоврядування не замовляє цієї послуги. Сьогодні всі автотранспортні підприємства могли би припинити повністю перевезення пільговиків, оскільки з боку органів місцевої влади замовлення відсутнє як таке» – зазначив Іван Велійка.

Нагадаємо, нещодавно перевізник АТП-14630 через суд домігся від Львівської міськради виплати компенсацій за пільговиків.

А 14 березня Кабмін прийняв постанову, згідно з якою запроваджує добровільну монетизацію пільг за проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах. Детальніше про механізм виплати грошей «на руки», а також чи введуть монетизацію на Львівщині, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *