ОСТАННІ НОВИНИ

Екологи закликають стати на захист гірського масиву Свидовець

Омелян Шевчук

|

Ініціативна група «Free Svydovets» і Всесвітній фонд природи WWF,  як частина ініціативної групи та найбільша у світі природоохоронна організація, закликають українців підписати петицію до Президента України, Кабінету Міністрів і Міністерства екології і природних ресурсів, щоб захистити один з найкрасивіших і цінних куточків Українських Карпат — гірський масив Свидовець від забудови і тотальної урбанізації.

 

За даними активістів, Свидовець має вкрай важливе значення для збереження ландшафтного та біотичного різноманіття Карпат. Тут зростають десятки рідкісних і зникаючих видів рослин, проходять шляхи міграції рідкісних і зникаючих видів тварин. Саме звідси бере свій початок найбільша притока Дунаю — річка Тиса. До того ж на території Свидовця розташовані фрагменти приполонинських пралісів, сім унікальних для України льодовикових озер та ще чимало інших природних багатств.

«Чиновники лобіюють зведення гігантського гірськолижного курорту, розміри якого перевищуватимуть площу Вишгорода, Бахчисарая чи Хуста, і як анонсувалося, буде приймати 28 тис. відвідувачів одночасно. Для цього планують збудувати  60 готелів, 120 ресторанів, 33 лижних підйомника, 230 км лижних трас, торговий центр, банк та аеродром. І щоб втілити задумане, вони готові повністю зруйнувати екосистему Свидовця, яка є однією з найцінніших в Україні», – йдеться у повідомленні.

Будівництво та функціонування курорту такого розмаху на думку експертів ініціативної групи, може мати катастрофічні наслідки для довкілля і місцевих громад.

«Тотальна забудова центральної частини масиву Свидовець об’єктами гірськолижного курорту призведе до помітної втрати водних ресурсів у басейні річки Тиса – для такої кількості відвідувачів потрібно щонайменше 12 млн. літрів води щоденно. Таке навантаження на регіон призведе до подальшого забруднення та засмічення водойм, підвищення лавинної активності, а також в рази збільшить ризик катастрофічних повеней, ерозійні та селеві явища, сума збитків від яких на Закарпатті із 1998 року для держави вже склала щонайменше 1,281 млрд гривень», — говорить координатор з природоохоронної діяльності WWF в Україні к.б.н. Богдан Проць.

Ініціативна група «Free Svydovets» виступає проти будівництва курортів-гігантів, та підтримує розвиток сталого туризму або створення невеликих курортів в окремих місцях, де вони, згідно з оцінкою впливу на довкілля, не завдаватимуть шкоди унікальній природі. І закликає усі небайдужі організації, місцеві громади, чиновників, політиків та активістів підписати петицію і приєднатися до захисту унікальної природної екосистеми гірського масиву Свидовець і побудувати таке майбутнє, де людина живе в гармонії з природою.

Всесвітній фонд природи (WWF) – це одна з найбільших та найповажніших незалежних природоохоронних організацій, представництва якої діють у понад 120 країнах за підтримки більш ніж 7 млн людей по всьому світу. Місія Всесвітнього фонду природи – зупинити деградацію природного середовища планети та побудувати майбутнє, в якому людство житиме в гармонії з природою. Цього можна досягти шляхом збереження біологічного різноманіття світу, сталого використання природних ресурсів, зменшення рівня забрудненості довкілля та марнотратного споживання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *