ОСТАННІ НОВИНИ

Після передачі у комунальну власність замки можуть перетворитися у готелі та ресторани, - Лариса Возницька

Соломія Головіна

|

Донька легендарного музейника Бориса Воницького, екс-директор Галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька переконана, що замки в жодному разі не можна передавати у комунальну власність Львівської облради, в іншому випадку  –там можуть облаштувати готелі та ресторани. Про це вона розповіла сьогодні, 9 жовтня, під час прес-конференції, передає кореспондент Львівського порталу.

«Я робила в музеї протягом 45 років і працювала під керівництвом Бориса Возницького, на моїх очах створювалися всі ці об’єкти, замки. Як реставратор  я реставрувала для них твори. І, власне, те, що зараз відбувається, – для мене незрозуміло», – сказала вона.

Водночас екс-директор Галереї мистецтв наголосила: «Ні в якому разі не можна зараз замки передавати у комунальну власність, тим паче, що вони є у державній власності. Вони просто будуть пропадати…».

За її словами, після передачі їх у комунальну власність «там можуть з’явитися готелі, ресторани, якісь зовсім непрофільні для музеїв речі».

Нагадаємо, що комісія з питань культури Львівської облради рекомендувала сесії зняти із завтрашнього порядку денного питання «Про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини». Власне, йдеться про передачу комунальну власність ЛОР п’яти об’єктів: Олеський замок (Буський район), Пятничанська вежа (Жидачівський район), Підгорецький замок (Бродівський район), Каплица Боїмів (Львів), «Русалка Дністрова» (Львів).

Додамо, що ініціативу з передачі замків Львівщини в комунальну власність назвали ймовірною оборудкою. Своєю чергою відомий громадський та політичний діяч Юрій Шухевич наголосив, що стосовно долі замків вже є певні домовленості і на ці об’єкти просто хочуть «накласти лапу».

Раніше усі ці пам’ятки пропонували передати у власність територіальних громад області. Але з теперішнього проекту рішення це формулювання виключили.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *