Ганущин назвав побоювання щодо долі замків Львівщини «незрозумілим шалом»

Соломія Головіна

|

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин сьогодні, 15 листопада, під час прес-конференції наголосив, що «замкове» питання є вичерпаним: у рішенні облради щодо «комуналізації» цих пам’яток одночасно пропишуть передачу їх Мінкульту.

Власне, йде мова про проект рішення щодо прийняття деяких пам’яток національного значення, серед яких Олеський замок (Буський район), Пятничанська вежа (Жидачівський район), Підгорецький замок (Бродівський район), Каплица Боїмів (Львів), «Русалка Дністрова» (Львів) у комунальну власність Львівської обласної ради.

«Трішки незрозумілий шал навколо питання, пов’язаного із замками…Особливо після того, як у Львівській міській раді через недогляд сталися великі проблеми з майном, ми звернули увагу на те, що всі замкові комплекси на території Львівщини не мають офіційно зареєстрованого права власності…», – зазначив голова ЛОР.

Отож, облрада вирішила взятися за впорядкування документації.

Олександр Ганущин наголосив, що мав розмову з міністром культури Євгеном Нищуком з приводу долі замків Львівщини:

«Я мав розмову з міністром культури і спитав, чи має зараз міністерство кошти на виготовлення документації для замків. І отримав відповідь, мовляв, було б добре, щоб ви їх оформили і передали нам. Із цього приводу до нас надійшов відповідний лист».

Відтак, очільник облради пообіцяв організувати наступного тижня круглий стіл за участі представника Мінкульту, де він озвучить позицію відомства щодо замків області.

«Це логічно, це мало бути зроблено ще при передачі у 2008 році. Тому, я чесно-кажучи не розумію, звідки цей зайвий шум навколо цього питання. У одному рішенні ми пропишемо реєстрацію права власності і передачу Мінкульту. Тобто, я вважаю, що це питання вичерпаним», – констатував Олександр Ганущин.

Водночас він додав: «По одному з цих об’єктів цю місію вже виконала міська рада, тільки ще не передала. Йдеться про Каплицю Боїмів. Ми, до речі, зі свого переліку це питання вилучимо».

Як повідомляв Львівський портал, довкола долі замків Львівщини продовжують точитися гострі дискусії. Багато галасу наробив проект рішення «Про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини». Зокрема, з’явилися побоювання щодо того, що на замки хочуть «накласти лапу», перетворити їх у готелі та ресторани. Раніше усі ці пам’ятки пропонували передати у власність територіальних громад області. Але з теперішнього проекту рішення це формулювання виключили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *