ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вирішили, як перемогти крадіїв комунальних приміщень

|

Сьогодні, 21 червня, у мерії відбулося чергове засідання комісії, створеної відповідно до розпорядження міського голови, яка вивчає факти незаконного відчуження значної кількості об’єктів комунального майна у місті Львові. На засіданні розглянули кількість і характеристику об’єктів, які були викрадені за 2015-2017 роки, розповіли про основні способи незаконного відчуження приміщень і напрацювали пропозиції, як запобігти подальшим випадкам викрадення комунального майна як на місцевому, так і на державному рівні, адже схожі факти викрадення майна з комунальної власності є в багатьох містах України.

Так, начальник управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун розповіла, що загалом незаконно відчужених об’єктів за період 2015 – 2017 років є 33. З них 22 об’єкти зареєстровані за злочинною групою Малькова-Сандул. Решта 11 об’єктів вибули в процесі дій інших осіб. Найбільше незаконно відчуженого майна – комерційно-привабливі об’єкти у центрі міста. Так, у Галицькому районі викрадених об’єктів є 17; по 5 об’єктів у Личаківському і Франківському районах, по 1 об’єкту – у Сихівському та Шевченківському районах; 1 об’єкт у ЛКП «Львівводоканал» і 3 об’єкти – у  ЛКП «Агенція ресурсів Львівської міської ради».

«Якщо говорити про способи, як ці об’єкти незаконно потрапляли у власність цих зловмисників, то це є два способи: через незаконні рішення судів (як правило визнання права власності, без участі управління), де в нас найчастіше фігурує суддя Ванівський та Волоско. Управління скеровувало двічі скарги – у 2015 і повторно у 2017 роках. Другий спосіб – це через дії нотаріусів і реєстраторів, яким власне, у попередні роки розширили доступ до реєстру. Найпоширенішими нотаріусами є нотаріус Пшенична – 11 таких дій, Загвойська – 7 та Новосад – 2 дії. Управління  скерувало скарги на нотаріусів Загвойську та Пшеничну в Міністерство юстиції, і нотаріус Загвойська втратила ліцензію. Також скерували скаргу на державних реєстраторів Ковалів та Пелип», – розповіла начальник управління комунальної власності Інна Свистун.

За її словами, повернення об’єктів – це питання часу і доброї роботи правоохоронних органів. «Ситуація, яка відбувається з викраденням майна, має місце через низку причин, і однією з них є, власне, не покарання винних у попередні періоди, коли відбувалися такі крадіжки. Станом на сьогодні жодна особа, яка була причетна до крадіжок комунальної власності у попередні роки, не притягнена до відповідальності», – додала вона.

Відтак, за пропозиціями членів і голови комісії, для того, щоб унеможливити у майбутньому такі викрадення, звернуться з офіційними листами до відповідних державних структур. Зокрема, запропоновано підготували листи-прохання з переліком об’єктів комунального майна міста до департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції  та Державної судової адміністрації України, щоб вони розіслали такі листи суддям і нотаріусам, щоб ті при вчинені певних юридичних дій знали і бачили, що це чи інше майно є у власності міста. Такі ж листи скерують і у Головне управління юстиції у Львівській області і в територіальне управління державної судової адміністрації України у Львівській області. «Якщо вони будуть поінформовані, що такий об’єкт є, і в подальшому щодо нього вчиниться вибуття, то будемо знати, що вони були поінформовані, і це було умисно зроблено, не перевіривши інформації про право власності», – зазначив заступник директора юридичного департаменту ЛМР Мирослав Гавриляк.

Також звернуться до суддів з пропозицією, щоб при розгляді усіх справ, які стосуються переходу права власності на об’єкти, в обов’язковому порядку залучали представників юридичного департаменту Львівської міської ради, щоб вони могли бачити і контролювати ці процеси, а не бути інформованими пост-фактум.

Зважаючи на те, що проблема викрадення приміщень є по всій Україні, запропоновано звернуться в Кабінет Міністрів і до Верховної Ради України, щоб вони розглянули схеми відчужень і запропонували певні зміни на всеукраїнському масштабі, щоб цього уникнути в подальшому.

«Треба розуміти, що це всеукраїнська проблема, бо не тільки у Львові крадуться приміщення, а по всій Україні. І, відповідно, наші дії нам потрібно розділити на два напрямки – те, що ми можемо зробити в межах міста Львова, і те, що можемо рекомендувати зробити на всеукраїнському рівні. Першочергово потрібно звернутися в Кабінет Міністрів України з пропозицією, щоб вони розглянули, які є на сьогоднішній день прогалини в законодавстві, щоб унеможливити такі дії.

В рамках міста Львова ми плануємо звернутися до реєстраторів і нотаріусів, до суддів зі списком комунального майна, щоб вони, коли приймають рішення чи вчиняють нотаріальні дії, обов’язково дивилися, чи ці приміщення є в цьому списку. Також ми звернемося до суддів з проханням, щоб у правах по викрадених приміщеннях обов’язково були  залучені представники міста, а також переглянути, чи по кожній справі викраденого приміщення подано звернення до суду, і якщо немає – то у двомісячний термін його подати», – зазначив голова комісії, заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків.

Як повідомляв Львівський портал, до схеми розкрадання комунального майна у Львові причетні п’ятеро осіб, двох з них уже затримано.  Також зазначалося про те, що поліція арештувала вкрадені з-під носа чиновників 24 приміщення у Львові. Водночас додамо, що чиновникам Садового закидають причетність до схеми масштабного розкрадання комунальних приміщень.

Також 8 червня прокуратура зареєструвала кримінальне провадження стосовно посадовців міської ради через службову недбалість.

Нещодавно у розшук оголосили ще одного фігуранта справи нечуваної крадіжки комунальних приміщень у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *