ОСТАННІ НОВИНИ

Суд закрив справу проти шваґра Садового щодо приміщення універмагу на площі Ринок

|

Галицький районний суд м. Львова 7 червня закрив кримінальне провадження про обвинувачення Андрія-Івана Сарахманевича у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365-2 КК України (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) у зв’язку із відмовою прокурора від підтримання державного обвинувачення.

Згідно з ухвалою суду, яку оприлюднили в судовому реєстрі 13 червня, мова йде про приватизацію способом викупу АТЗТ «Львівський універмаг «На ринку» частини універмагу площею 1850,4 кв. м на вул. Шевській, 1 (фасад виходить і на площу Ринок) у Львові, пишуть «Наші Гроші.Львів».

Для проведення оцінки приміщення в 2011 році залучили ПП «Львівська експертно-консультаційна служба», оцінювачем та директором якого є Андрій-Іван Сарахманевич. Його підозрювали в тому, що він свідомо підібрав невірні аналоги у вигляді житлових квартир, які за своїми характеристиками та вартістю не були подібними до нежитлових приміщень площею на вул. Шевській, 1, у м. Львові. Відтак, ним було визначено остаточну ринкову вартість даного майна в розмірі лише 7,8 млн грн з ПДВ.

У 2013 році АТЗТ «Львівський універмаг «На ринку» та управління комунальної власності ЛМР уклали договір купівлі-продажу приміщення за 7,8 млн грн (потім власником приміщень стало ПП «Сайпрус Девелопмент»). Разом із тим, йдеться в ухвалі, у відповідності до висновку судової інженерно-технічної експертизи №1320 від 8 травня 2014 року звіт оцінювача ПП «Львівська експертно-консультаційна служба» був виконаний у невідповідності до вимог нормативно-правових актів, методологій, методик та процедур через невірно підібрані аналоги, а тому вартість нежитлових приміщень станом на 2012 рік могла становити майже 9,6 млн грн.

У квітні 2014 року у кримінальному провадженні №12013150050001511 від 16.05.2013 року про обвинувачення Сарахманевича затверджено обвинувальний акт, який з додатками скеровано для розгляду у Галицький районний суд Львова.

Однак 6 червня цього року прокурор оголосив постанову про відмову від підтримання державного обвинувачення – зібраних доказів виявилося недостатньо.

В ухвалі суду йдеться про те, що орган досудового розслідування порушив вимоги кримінального процесуального законодавства щодо порядку внесення відомостей до ЄРДР та розслідування кримінального провадження.

Також керівник юридичного департаменту міськради повідомила, що ЛМР не зверталась до правоохоронних органів щодо ініціювання кримінального провадження, а також з позовними заявами про визнання оцінки майна неправильною, а тому в кримінальному провадженні всупереч вимог ст.477 КПК України відсутній потерпілий. Як ствердив суд, це свідчить про неможливість використовувати зібрані органом досудового розслідування докази вчинення Сарахманевичем кримінального правопорушення.

Також експерти Львівського НДІСЕ в судовому засіданні визнали неповноту проведеної у 2014 році експертизи, що свідчила про вищу ціну приміщення. Суд також призначав повторну експертизу київським експертам у 2015 році. Згідно з висновком експертів КНДІСЕ, який суд отримав у березні цього року, звіт про оцінку майна ПП «Львівська експертно-консультаційна служба» «у цілому відповідає вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, але має незначні недоліки, що не вплинули на достовірність оцінки».

Київські експерти також повідомили, що неможливо нині достовірно встановити ринкову вартість приміщення станом на 2012-2013 рр. Ринкова вартість могла становити в межах 7,1 – 11,8 млн грн з ПДВ.

Таким чином суд закрив кримінальне провадження тазалишив без розгляду цивільний позов прокуратури Львівської області про відшкодування збитків.

Запобіжний захід Андрія-Івана Сарахманевича у вигляді застави мають скасувати, як і повернути 121,8 тис. грн застави.

Нині власником ПП «Львівська експертно-консультаційна служба» є Богдан Сарахманевич, керівником та підписантом – його син Андрій-Іван Сарахманевич, який також є чоловіком сестри міського голови Львова Андрія Садового Ірини.

Нагадаємо, ПАТ «Львівський універмаг «На ринку» планує також викупити решту приміщень універмагу, які належать Львівській облраді (1689,2 кв. м). Компанія знову хоче приватизувати майно способом викупу, без конкурсу, оскільки є орендарем, сплачуючи за користування лише 26 грн/кв. м.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *