ОСТАННІ НОВИНИ

Депутатів закликають скасувати рішення про фінансування приватних шкіл Львова

|

Депутатів Львівської міської ради просять скасувати рішення міської ради Львова щодо фінансування за рахунок коштів міського бюджету приватних навчальних закладів Львова. Про це сьогодні, під час засідання виконавчого комітету ЛМР повідомила активіст ГО «Батьківська рада Львівщини» Галина Мельник, передає кореспондент Львівського порталу.

Так, сьогодні, 16 червня, виконком мав погодити перелік навчальних закладів м. Львова приватної форми власності, яким надається фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету м. Львова, та суми фінансової підтримки у 2017 році, проте це рішення перенесли. Передувала цьому рішенню ухвала, яку прийняли депутати у квітні.

Водночас Галина Мельник наголосила, що це рішення суперечить нормам чинного законодавства.

«Ми проаналізували звернення батьків і прийшли до висновку, що ця ухвала від 6 квітня 2017 року  не відповідає нормам чинного законодавства. Тому що згідно Конституції України держава забезпечує рівний доступ до безоплатної освіти у комунальних і державних навчальних закладах.  На цій позиції також стоїть рішення Конституційного суду України, який чітко дав  роз’яснення, що таке доступний доступ до освіти. На освіту мають право усі діти. Тільки батьки можуть вирішувати: якщо вони хочуть відправити дитину у приватний заклад, вони платять гроші», – зазначила активістка.

Таким чином активісти громадської організації звертаються до депутатів з вимогою скасувати рішення про фінансування приватних шкіл Львова.

«Ми звернулися до голови міста, до депутатів переглянути цю скандальну ухвалу і вжити заходів щодо її скасування. Нас підштовхнули скарги батьків, що постійно збираються кошти у навчальних закладах на їх утримання. Звичайно, що ініціаторами цього виступають батьки, які бачачи, в якому жахливому стані перебувають деякі навчальні заклади, звертаються до інших батьків, щоб підтримати матеріально школи. Якщо ухвалою виділяються кошти з бюджету для закупівлі сучасного обладнання у приватні навчальні заклади, у більшості комунальних закладів батьки скидаються грошима, щоб зремонутвати туалети, побіліти стіни чи навести інший порядок», – повідомила Г. Мельник.

Своєю чергою міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що прийнята депутатами ухвала не суперечить законам України.

«Діти не винні. Дитина, яка навчається в школі ,чи яка є в садочку, повинна мати фінансову підтримку. Я вважаю, що ми приймаємо рішення у рамках чинного законодавства. Якщо дитина навчається у садочку, немає різниці, чи це державний, чи приватний, за кожною дитиною мають йти гроші. Нам вигідно місту,  щоб було більше приватних шкіл та садочків, бо тоді немає такого навантаження на місто», – прокоментував мер Львова.

А тим часом активісти «Батьківської ради Львівщини» готові подавати у суд.

«Якщо депутати не переглянуть свого рішення, ми будемо вживати заходів щодо оскарження цього рішення», – додала Галина Мельник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *