ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині відзначили 102 річницю перемоги Січових стрільців у бою на Маківці

|

Сьогодні, 7 травня, відбулись урочисті заходи з відзначення 102-ї річниці перемоги Українських січових стрільців на горі  Маківка, що у Сколівському районі Львівщини. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

«Сьогодні тут, де 102 роки тому Українське Січове стрілецтво  прийняло свою битву і продемонструвало усьому світові, що в Україні є свої воїни і армія, вшановуючи їхню пам’ять, кожен з нас думками повертається до Донбасу, Луганщини, Криму, до нашої сьогоднішньої України. Так само, як і 102 роки тому, кращі з кращих взяли в руки зброю і пішли в перше українське військове формування ХХ століття, так само і сьогодні ті, кому не байдужа доля нашої держави, ті, які пройшли бойове хрещення на Майдані, взяли в руки зброю і пішли захищати Україну від окупанта, російського агрессора.

Сьогодні, тут, де встановлювалась перемога Української армії, ми повинні одні одним сказати, що наша з вами перемога не за горами, але вона залежить лише від нас. Відтак, кожен на своєму місці повинен зробити все, що від нього залежить. Так само як і сто років тому, але не на Галичині, а за тисячу кілометрів від Львова переможно зазвучить гімн Січових стрільців «Хлопці, підемо, боротися будемо за Україну, за вольнії права».- зазначив у промові Олег Синютка.

Урочистості розпочались із традиційного сходження на гору Маківка.  Опісля, учасники заходу поклали квіти до Меморіалу Українських Січових Стрільців.

Після чину панахиди відбулось громадське віче. Також усі присутні переглянули театралізоване військово-історичне дійство «Бій за гору Маківка».

 Довідка:

Бої за гору Маківку відбулись під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 4 травня 1915 року. У той час, як австрійські частини відступали під натиском російських військ, Українські Січові Стрільці вистояли та зуміли втримати позиції. Таким чином 55-й австро-угорська піхотна дивізія виконала передбачені стратегічні завдання.

Фото: ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *