ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – роковини Чорнобильської трагедії

|

Сьогодні, 26 квітня, українці та весь світ згадують одну з найстрашніших катастроф за часів існування людства – вибух на Чорнобильській АЕС. Ця подія трапилась рівно 31 рік тому, 26 квітня 1986 року о 1.23 год. за київським часом. Тоді від вибуху у повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів, нагадує Львівський портал.

Радянська влада намагалась щосили приховати трагедію, та коли наслідки відчула Європа, мовчати вже не виходило. Тоді людям почали розповідати байки про неістотну шкоду від вибуху, ліквідаторів пожежі на станції (яка тривала 10 днів). Тому у перші дні після трагедії на території СРСР фактично не здійснювалось жодних заходів із захисту населення від радіації. Від вибуху і при гасінні пожежі загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано.

Ліквідатори пожежі на АЕС, що працювали у перші дні після вибуху гасили пожежу без захисних костюмів, а потім помирали у страшних муках.

Коли розпочалась евакуація населення, то  території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було виселено більше 100 тисяч людей.

Четвертий реактор накрили саркофагом, а станцію декілька разів по тому намагались запустити. І лише у 200 році її закрили назавжди, а Чорнобиль справді став зоною відчуження.

Сьогодні Чорнобиль  взяла у свої руки природа: дерева проросли у закинутих і обкрадених будівлях, мохом і травою поросли вулиці та проспекти. Науковці відзначають унікальність флори і різноманіття фауни у Чорнобилі. І оскільки радіація все ще «сидить» у землі, воді та повітрі Чорнобиля, то люди сюди повернуться ще не скоро (хіба туристи), тому природа може спокійно творити тут свої дива.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *