ОСТАННІ НОВИНИ

В УКУ з’явиться група, в якій навчатимуться нечуючі студенти

Євгенія Сінькова для Львівського порталу

|

В УКУ викладачі кафедри загальної та соціальної педагогіки планують створити простір з підтримку глухих й слабочуючих студентів і запрошують на навчання у вищій школі, відкриття якої відбудеться восени 2018 року. Про це Львівському порталу повідомили в прес-центрі Українського католицького університету.

Першими кроками були створення у відділі студентських справ УКУ сектору із супроводу студентів із особливими потребами, зустріч очільника сектору, доцента кафедри  соціальної педагогіки Ігоря Кобеля з головою правління Українського товариства глухих Іриною Чепчиною. Також триває підготовка до підписання Меморандуму про співпрацю і партнерство.

«Студенти з порушенням слуху можуть бути такими ж успішними в навчанні, як й інші студенти. Але вони не завжди мають хороші результати ЗНО при вступі, оскільки відчувають при складанні іспитів психологічний дискомфорт і невпевненість через свої фізіологічні особливості. Відтоді, як ввели ЗНО серед абітурієнтів зменшилася кількість вступників із порушеннями слуху. Вони не можуть реалізувати свій потенціал і отримати вищу освіту та працювати за професією, про яку мріють. Ми постараємося це виправити. Зараз в Україні є перші двоє глухих жінок, які здобули науковий ступінь. Одна з них працює співробітником Національної Академії педагогічних наук, інша – директором школи для глухих дітей», – зазначив викладач соціальної педагогіки УКУ Ігор Кобель.

За його словами, проблемами навчання і виховання, соціалізації і працевлаштування глухих займаються чуючі люди. Однак потреби глухих найкраще знають самі ж глухі. Після успішного навчання на програмі «соціальна педагогіка» і «соціальна робота», вони повертатимуться у свої осередки і допомагатимуть іншим людям з порушенням слуху.

Зазвичай навчання глухих супроводжується сурдоперекладом – перекладом на українську жестову мову і навпаки. Проте частина слабочуючих студентів не користується жестовою мовою, а слуховими апаратами або звукопідсилюючою апаратурою.

Нагадаємо, що в Українському католицькому університеті успішно працює Школа жестової мови, на якій студенти вивчають українську жестову мову на базовому рівні. Цього року Школа жестової мови провела четвертий випуск студентів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *