ОСТАННІ НОВИНИ

Невдала антиукраїнська провокація біля Рави-Руської. Серед учасників акції – львівські школярі і бійці-добровольці

|

Сьогодні, 29 березня, працівники Нацполіції Львівщини та СБУ попередили провокацію у селі Гряда неподалік польського кордону у Рава-Руській. Про це сьогодні під час брифінгу повідомили керівники поліції та Служби безпеки, передає кореспондент Львівського порталу.

Так, сьогодні зранку у селі Гряда група осіб перекрила пішохідний перехід, а потім почала розгортати провокативні плакати. Саме у цей момент правоохоронці «накрили» учаснкиів акції.

«Було проговорено організаторами, що буде роздано учасникам акції по 200 гривень, але до окремих учасників дійшло 50-100 гривень. Після цього зібрали усіх учасників, приїхали на місце. Спочатку походили по сторонах. У цих людей була інструкція дій. Коли вони почали ходити по пішохідному переходу, ми не втручалися, бо це не є порушення. А от коли були виставлені плакати провокаційного характеру і почали діставати шини, щоб їх палити на дорозі, тоді ми вже мали законну підставу діяти. Всього було близько 150 чоловік. Коли ми почали діяти, вони почали розбігатися по полях, де ми їх затримали. Вони спробували перекривати трасу. Сама акція тривала біля півгодини», – розповів керівник Нацполіції Львівщини Валерій Середа.

За словами начальника Нацполіції, у провокації брали участь навіть діти.

«У них було забезпечено документування квадрокоптером і завдання було зробити гарну картинку для ЗМІ. В тому числі дії на психологію росіян, молдованців, поляків тощо. В основному на плакатах були гасла, на кшталт, «Припинити генодиц поляків в Україні». Поляків серед учасників заходу не було. Там були і наші «клієнти», що схильні до вживання наркотичних засобів, і діти 13-14 років – школярі наших середніх шкіл Львова. Замовників ми прослідковуємо і знаємо. Зараз ми встановили особи цих людей», – розповів він.

Також В. Середа зазначив, що серед учасників були і бійці добровольчих батальйонів, через «завербування» яких провокатори хотіли скомпрометувати патріотичні організації Львівщини.

«Спецслужбам вдається шляхом політичного обману, не розкриваючи мети заходу, затягти туди представників наших дійсно патріотичних організацій Львівщини, наших добровольчих батальйонів. Ми спілкуємося з керівниками, аби вони вживали заходів», – уточнив він.

За даними глави СБУ Львівщини Віктора Андрейчука, за цими провокаціями стоїть російська сторона.

«Ми прекрасно розуміємо,що за цими подіями стоять російські спецслужби. Сьогодні ви бачили таку паралель: вночі був здійснений постріл в Луцьку, водночас була здійснена спроба  зробити аналогічну подію на території прикордоння. Ми ці дії зупинили набагато швидше. Ми виявили дуже цікаві речі  у тих людей, які проводили сьогоднішню акцію. Зараз іде процес документування, опитування кожної людини, яка приймала у цьому участь», – повідомив керівник СБУ.

За словами посадовців, організатори сьогоднішньої провокації – це ті ж самі люди, які нещодавно хотіли провести подібну акцію у “Шегинях”.

«Серед них є люди з Хмельниччини, з Франківщини та інших областей», – уточнив В. Андрейчук.

Як відомо, консульства Польщі в Україні припинили свою роботу через події у Луцьку.

Фото: Варта-1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *