ОСТАННІ НОВИНИ

Про львівське сміття сьогодні говорили на засіданні Уряду: Синютка стверджує про придатність «Сірки», Садовий – про політичну блокаду

|

На засіданні Кабінету міністрів України сьогодні знову розглядали вирішення проблеми утилізації та захоронення твердих побутових відходів, рекультивацію, будівництво дамби та відкачування інфільтратів на Грибовицькому сміттєзвалищі. Про це після засідання уряду в прямому ефірі телеканалу «112» повідомив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

О.Синютка  розповів, що Львівська ОДА допомогла вивезти з м.Львова 1,5 тисячі тон сміття і передала в подальше підпорядкування міської влади «чисте місто».

Водночас, О.Синютка дав зрозуміти, що «кулуарні» засідання науково-експертної групи при Львівській міській раді та її попередні висновки щодо непридатності ділянки на території колишнього гірничо-хімічного підприємства «Сірка» у Яворівському районі під будівництво сміттєпереробного комплексу – це затягування вирішення сміттєвої проблеми зі сторони керівництва м.Львова.

«Дані дослідження (науково-експерною групою, – Ред.) проводяться кулуарно. Не тільки без залучення представників ЛОДА, а навіть Яворівської міської ради. На сьогоднішній день немає не тільки жодних висновків, а й самі засідання проводяться  втаємничено: на них не запрошуються ні представники громадськості, ні представники районної ради, на території якої розташована ця ділянка.

Після сьогоднішньої зустрічі, сподіваюсь, ситуація поміняється. Щодо цієї земельної ділянки (на території «Сірки», – Ред.), яка була вибрана міською владою серед трьох на які ми оголосили конкурс, попередньо були повністю проведені ті дослідження. Тому я переконаний – просто треба йти до людей і людям демонструвати комплекс по утилізації, який планується спорудити. Не треба боятися людей», – розповів О.Синютка.

На запитання, чи встигне міська влада Львова за пів року хоч якось вирішити проблему сміття, О.Синюка відповів:

«Для того щоб мати роз’яснення чи це реально чи ні – просто потрібно почати робити. Не говорити, не ховатися, а просто починати цю роботу. І тоді стане зрозуміло наскільки це реальні терміни. Питання потрібно поставити міській владі Львова, яка повинна була вже від вчорашнього дня починати працювати».

Також голова Львівської ОДА додав, що сьогодні кінцевий термін подання пропозицій щодо будівництва сміттєпереробного комплексу і є шість пропозицій від п’яти компаній.

В той же час міський голова Львова після цього ж таки засідання уряду дав свою оцінку роботі центральним органам влади щодо спроб допомогти Львову вирішити сміттєву проблему в місті.

«Вісім місяців ми були наодинці, ми були в блокаді. Після того як я я почав бити в набат – нас почули і всі зарухались: приїхав прем’єр, приїхав віце-прем’єр, нарада у віце-прем’єра…Дай Бог, якщо є розуміння і ми живемо в одній країні і маємо спільно вирішувати ті проблеми які є. Тільки я чітко попередив, якщо будуть знову спроби блокування – я буду бити в набат. Якщо я не подобаюсь, не подобається позиція «Самопомочі», ну то бийте по мені персонально, а не робіть заручником багатомільйонне місто», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, Володимир Гройсман вимагає реальний план дій із рекультивації Грибовицького сміттєзвалища і надав Садовому шість місяців для зведення нового сміттєпереробного комплексу. Також відомо, що новий полігон для львівського сміття створять на Яворівщині.

Після візиту прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана на Львівщину голова Львівської ОДА Олег Синютка видав розпорядження про передачу ділянки у Яворівському районі на баланс ЛКП «Збиранка».

Науково-експертну групу щодо ділянки для нового полігону на Львівщині очолив Ігор Юхновський.

Згодом львівська мерія почала «крути носом» перед подарованою землею на Яворівщині…

Варто також нагадати, що  до моменту Грибовицької трагедії Львів відмовив 43 інвесторам у будівництві сміттєпереробного заводу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *