ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада прийме рішення про відновлення зруйнованого польського пам’ятника

|

Вандалізм у Гуті Пеняцькій організований силами, які зацікавлені у погіршенні стосунків між Україною та Польщею. Про це сьогодні, 11 січня, перебуваючи на місці злочину, заявив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, передає Львівський портал з посиланням на ЛОР.

1

Він також наголосив – версія про те, що могилу поляків зруйнували місцеві мешканці не витримує жодної критики. «Те, що видно тут, на місці, що вчинено вандалами, зробити кувалдою однозначно неможливо. Все більше вказує на вибух. І це зробили певні сили, які не хочуть українсько-польського порозуміння», –  підкреслив Володимир Гірняк.

Станом на сьогодні з надгробків стерли фарбу, проте монумент потребує серйозної реконструкції.

За словами Володимира Гірняка, на черговому засіданні сесії облради однозначно буде ухвалено рішення щодо акту вандалізму та відновлення монумента у Гуті Пеняцькій і не тільки. «Спільно із польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам’ятника. Чи вдасться це зробити до 28 лютого – дня, коли сюди вшанувати жертв традиційно з’їжджається громада, не впевнений. Разом із тим, маємо звернути увагу і на українські монументи, зруйновані на території Польщі. А такі факти, на жаль, також є. Ми проаналізували, що почерк такий же як на нашій, так і на польській стороні», – зазначив Володимир Гірняк.

Нагадаємо, у селі Гута Пеняцька Бродівського району Львівщини невідомі на Різдвяні свята пошкодили пам’ятник з прізвищами поляків, вбитих у 1944 році поліцейським підрозділом дивізії СС “Галичина”, яка складалася з українців, обмалювавши його синьо-жовтою і червоно-чорною фарбою.

Інформація про надзвичайну подію з’явилася в російських соцмережах вранці 9 січня, згодом його підхопили російські ЗМІ та проросійські видання в Україні. Відео з місця злочину зловмисники розмістили у новоствореному профілі в YouTube з назвою “Вільна Україна” і символікою “Правого сектору” в оформленні. Це єдине відео, розміщене на вказаному YouTube-каналі.

Посольство Польщі в Україні у вівторок направило МЗС України дипломатичну ноту у зв’язку зі знищенням польського пам’ятника.

Зловмисникам, що познущались над пам’ятником, «світить»  до 8 років тюрми.

Також раніше Львівський портал повідомляв, що посол України в Польщі гостро засудив провокацію з польськими могилами на Львівщині.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *