ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі вирішать долю біженця із Білорусі, діти та дружина якого зосталися у Львові

|

Білоруський опозиціонер, голова Правління Міжнародного Благодійного Фонду «Оберіг надії» Олег Юдін став жертвою власних ілюзій щодо Європи та політичного переслідування з боку репресивного режиму білоруського диктатора. Сьогодні чоловік, який отримав статус біженця в Україні, очікує на рішення Апеляційного суду у місті Любліні. Про це Львівському порталу повідомив близький товариш затриманого Юрій Кміть.

Феміда

За його словами, Олег Юдін був затриманий на українсько-польському кордоні під час робочої поїздки не знаючи, що у Білорусі йому заочно винесли вирок у карній справі.

«Суд має вирішити, чи законним є його затримання на 40 днів у зв’язку із вимогою білоруської сторони, щодо його видачі до Білорусі. І якщо суд визнає затримання Олега Юдіна законним, то Олегу Юдіну, який отримав статус політичного біженця в Україні, грозить тривалий тюремний термін у Білорусі, а можливо і смертельний вирок. А у Львові в нього залишилася молода дружина і двоє дочок, молодшій півтора роки, старшій три», – повідомив він.

Як відомо, Олег Юдін протягом багатьох років проживав у Мінську і активно займався різноманітним бізнесом. В сферу його інтересів входили ІТ- програмування, фінансовий та бухгалтерський консалтинг. І все би було добре, поки він не почав таємно допомагати коштами опозиційним партіям та громадським рухам, серед яких і «Народна громада Білорусі».

Коли білоруські спецслужби це виявили, вони миттєво захопили офіс і арештували всіх його працівників. Олег Юдін чудом уникнув арешту, оскільки перебував тоді у відрядженні. Під шантажем і тиском слідчих була сфабрикована справа про неймовірні суми ухилення від податків, фіктивне підприємництво та  незаконні валютні операції.

Цікавим є й той факт, що заочний вирок для Олега Юдіна підписав сумнозвісний білоруський прокурор Кежун К.А. , якого Євросоюз через рік по тому увів у санкційний список білоруських чиновників за постійне і незаконне переслідування політичної опозиції.

Політичним біженцем в Україні Олег Юдін став у 2010 році. Державна міграційна служба України, вивчивши всі його документи та зробивши всі необхідні запити надала Олегу статус політичного біженця.

Зароблячи на хліб ІТ-бізнесом в Україні він не забажав залишатися осторонь громадського життя. Через кілька років перебування на новій батьківщині він із польським партнером організовує Міжнародний Благодійний Фонд «Оберіг надії».

Коли в Україну прийшла війна на сході, Юдін Олег, як активний волонтер та керівник МБФ неодноразово був в зоні проведення АТО, возив допомогу бійцям, надавав свої кошти на підтримку української боротьби проти російської окупації.

Співпрацюючи з іншими співзасновниками та учасниками Фонду, іншими особами, в тому числі громадянами Республіки Польща, Олег створив у Львові Центр юридичної підтримки  біженців, допомагав їм знайти житло та працевлаштуватися.

Відадуть його на вимогу українського консула до України чи передадуть у руки режиму Білорусі стане відомо вже цієї середи.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *