ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада ініціювала звернення щодо антиукраїнського маршу під гаслом «Перемишль, Львів – завжди польські»

|

Президія Львівської обласної ради скерує звернення до Воєводи Підкарпатської Еви Ленярт, Маршалка Підкарпатського воєводства Владислава Ортиля, голови Підкарпатського сейму Єжи Циприся, старости Перемишльського повіту Яна Пончека з приводу проявів ворожого ставлення до української меншини Республіки Польща і громадян України. Таке рішення ухвалили депутати у вівторок, 13 грудня. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛОР.

polshha

Текст звернення подаємо повністю:

«З моменту здобуття Україною незалежності, і особливо в час збройної агресії Російської Федерації проти України, Республіка Польща стала одним із сусідів, який чітко засвідчив свою повагу до суверенітету України та недоторканості українських кордонів. Упродовж цих складних років, ми завжди відчували дружнє плече сусіда та партнера не лише на національному рівні, але і на регіональному, про що свідчить значна кількість спільно реалізованих заходів та проектів між самоврядними органами, інституціями, інститутами громадянського суспільства, котрі принесли конкретні результати для мешканців Львівської області та Підкарпатського воєводства.

Однак  упродовж останнього часу ми спостерігаємо розгортання небезпечної тенденції, що загрожує реалізації політики добросусідства та співпраці, руйнує позитивні напрацювання між нашими урядами, регіонами та інститутами громадянського суспільства

Останнім проявом системного ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України  на території Республіки Польща став «Марш перемишльських і львівських орлят», що відбувся в м. Перемишль 10 грудня 2016 року.  Під час заходу, патронат над котрим обійняв, зокрема, Президент міста Перемишля Роберт Хома, окрім інших гасел, учасники скандували: «Смерть українцям» і «Перемишль, Львів – завжди польські». Організаторами маршу були, зокрема, організації, що взяли на себе відповідальність за руйнування  українських могил та пам’ятників, члени яких не приховують проросійських симпатій і брали участь у військових таборах на території Росії.

Варто зазначити, що у Перемишлі не вперше під час публічних заходів спостерігаються антиукраїнські дії в рамках святкування патріотичних урочистостей. У попередні роки учасники маршу в околицях будинку Об’єднання українців у Польщі (вулиця Костюшка, 5 в Перемишлі) скандували гасло – мовою оригіналу: «Znajdziesi?kijnabanderowskiryj». Нагадаємо, що 26 червня цього року в Перемишлі дійшло до нападок на релігійну процесію греко-католиків, упродовж 2014-2016 років на Підкарпатті була зорганізована акція руйнування українських могил і пам’ятників, зокрема, на військовому цвинтарі в Пикуличах. Незважаючи на звернення сесії Львівської обласної ради до Сеймику Підкарпатського воєводства з цього питання,регіональні самоврядні органи Підкарпатського воєводства не висловили офіційної позиції в цій справі.

Тому мусимо констатувати, що до ескалації такої поведінки учасників «Маршу перемишльських і львівських орлят» у тому числі спричинилися потурання публічного пропагування ненависті і закликів до насилля з боку організаторів маршу, а також поблажливість до таких дій з боку адміністрації та органів самоврядування.

Переконані, що подальше мовчання офіційної влади з приводу обурливих для українців подій шкодить українсько-польським відносинам як на національному, так і на регіональному рівнях, підриває імідж Польщі як країни, у якій дотримуються прав національних меншин.

Вважаємо недопустимим патронат державних та самоврядних структур над подібними заходами, зокрема «Маршем перемишльських і львівських орлят», котрі ставлять під сумнів територіальний кордон між Україною та Польщею і закликають до актів агресії щодо представників української меншини Польщі і громадян України.

Звертаємося до Вас із закликом вжити невідкладних заходів з метою протидії вчиненню подібних актів ненависті і агресії в майбутньому.

Разом з тим, висловлюємо переконання, що «перемишльський інцидент» є свідомою провокацією, котра має на меті погіршити двосторонні українсько-польські відносини, які активно розвиваються в різних сферах. Тому сподіваємося на швидке реагування компетентних органів на існуючу ситуацію, а також поглиблення регіональної співпраці, що стане запорукою системних суспільних перетворень в українсько-польському прикордонні та поглибленню конструктивного діалогу між нашими мешканцями».

Як повідомляв Львівський портал, у місті Перемишлі, що нині входить до складу Польщі, 10 грудня учасники «Маршу орлят перемиських і львівських», що відбувся під патронатом мера міста, кричали «Смерть українцям».

Фото: ЛОР

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *