ОСТАННІ НОВИНИ

«Горіховий дім» на Личаківській прихистить до 12 бездомних жінок

|

У новому приміщенні на Личаківській організація «Горіховий дім», що займається питаннями та наданням соціального житла знедоленим жінкам, планує облаштувати 5-6 кімнат. Про це Львівському порталу повідомили у організації.

gorihoviy-dim

Як відомо, сьогодні, 1 грудня, на сесії Львівської міської ради депутати більшістю голосів підтримали рішення про надання в оренду будинку на Личаківській, 90 для благодійної організації “Фонд Горіховий дім”, де розташується Центр інтегральної опіки для жінок, які опинилися у кризових ситуаціях. За відповідне рішення проголосували 48 депутатів.

Приміщення площею 149 м2 (підвал та перший поверх) благодійній організації дають в оренду на три роки.

Юрій Лопатинський, засновник Центру та співзасновник “Фонду Горіховий дім”, зазначив, що будинок на Личаківській, 90 буде, перш за все, тим місцем, куди може звернутися жінка, яка має ризик опинитися на вулиці.

“У будинку буде можливість тимчасово розмістити від 6 до 12 жінок у 5-6 невеликих кімнатах. Також частину підвальних приміщень ми хочемо обладнати як відкритий простір з вільним доступом для громади міста. Такий підхід ми застосовували у попередньому закладі і переконані, що він є основоположним у нашій роботі”.

Діяльність Центру у Львові розпочалася із дослідження стану бездомності у 2008 році.

“Тоді ми нарахували у місті 3 тисячі бездомних. Одна з проблем, яка потребувала швидкого вирішення, були жінки, які потрапляли на вулицю. На той час у Львові не було закладу, куди б вони могли звернутися за допомогою чи тимчасовим притулком. Нашою реакцією на побачену проблему стало створення Центру інтегральної опіки для жінок у 2010 році”, – розповідає Ю. Лопатинський.

У Центр зверталися жінки, які могли опинитися без даху над головою: жертви домашнього насилля, вихідці тюрми, з інтернатів, жінки старшого віку, які через шахраїв, залишалися без квартир.

Раніше жіночий Центр розташовувася на вул. Старознесенській. Коли “Фонд Горіховий дім” дізнався, що будинок мають продавати, почав вести переговори з міською радою про виділення нового приміщення. Рішення про надання Центрові приміщення на Личаківській, 90 львівські депутати прийняли з другої спроби. На попередньому засіданні, яке відбувалося 10 листопада, “за” проголосували 27 депутатів, двоє утрималось і 27 не голосували.

“Від імені  жінок та працівників нашого фонду хочу подякувати усім небайдужим людям, громадський активістам, організаціям, засобам масової інформації, депутатам, які нас підтримали”, – наголошує Юрій Лопатинський і додає, що Центр на Личаківська, 90 це дуже важливий крок у системному підході до вирішення проблеми із соціальним житлом у Львові.

Для фінансування жіночого центру у 2012 році було засноване соціальне підприємство Горіховий дім. Все почалось із невеликої пекарні, зараз це також їдальня та Кейтеринг від “Горіхового дому”. “Ми поступово нарощуємо нашу бізнес-складову, щоб могти фінансувати Центр і розширювати соціальну послугу. Модель соціального підприємства, яку ми побудували, визнана ефективною як з точки зору витрати ресурсів, так і з огляду на позитивні історії наших клієнток після проходження програми інтеграції. Сьогодні про нас знають не лише в Україні, а й за кордоном”, – розповідає Юрій Лопатинський.

Додамо, що сьогодні вранці перед засіданням організація “Феміністична майстерня” організувала акцію на підтримку “Горіхового дому” біля міської ради, аби донести важливість прийняття рішення про виділення будинку, і передати депутатам та депутаткам відкритий лист. Під листом підписалось 15 громадських організацій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *