ОСТАННІ НОВИНИ

Україна піднялася на 23 позиції в рейтингу легкості сплати податків

|

У рейтингу легкості сплати податків Paying Taxes Україна зайняла 84 місце серед 190 країн.

рейтинг

Рейтинг складається щорічно Світовим банком спільно з аудиторською компанією Pricewaterhouse Coopers за підсумками попереднього податкового року, пише «Дело».

Як повідомляється, податкові системи оцінюються по 4 параметрам – загальна податкова ставка, час, який витрачається суб’єктами господарювання на сплату податків, кількість платежів, а з цього року ще і простота відшкодування ПДВ і коригування корпоративного податку (податку на прибуток).

У минулому році, коли рейтинг складався без урахування останнього показника, Україна опинилася на 107 місці, і якби не зміна методики, зараз була б на 111 місці.

Це означає, що ніяких поліпшень ні в частині податкового навантаження, ні в частині адміністрування у 2015 році не відбулося.

При цьому сусідня РФ опинилася на 45 місці, обійшовши інших сусідів України – Польщу (47 місце) і Угорщину (77 місце). Але найуспішніші сусіди – Грузія (22 місце) і Молдова (31 місце).

Загальне податкове навантаження вважається як відсоток комерційного прибутку, яка йде на основні податки у компанії середнього розміру, що не використовує податкові пільги.

Для України це 51,9%, при цьому середній показник по Східній Європі та Центральній Азії у 2015 році становив 34,2%, по світу – 40,6% (нижче на 0,1 п.п. в порівнянні з 2014 роком) . При цьому податок на прибуток обходиться в 8,7% (середнє значення по регіону – 12,7%), 43,1% – податки на заробітну плату (18,7% – в регіоні), 0,1% – інші податки ( середнє значення регіону – 2,8%).

Оскільки враховувалися дані лише 2015 року, показник загального податкового навантаження не враховує зниження єдиного соціального внеску з 41% до 22%, яке вступило в силу з 2016 року.

За словами Вікторії Тимошенко, керівника відділу непрямих податків PwC, в наступному році зниження ЄСВ може дати приріст приблизно на 10 позицій в рейтингу.

За показником кількості платежів Україна – одна з кращих в світі, їх всього 5, як і в Грузії.

Показник враховує кількість платіжок, створених для сплати податків. Краще, ніж у нас, лише в Арабських Еміратах, Катарі, Норвегії (по 4 платежі) і Гонконгу (3 платежі).

ЕП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *