ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській філармонії вшанують пам’ять жертв Голодомору

|

У Львівській філармонії 26 листопада о 18.00 відбудеться відбудеться концерт присвячений вшануванню пам’яті жертв Голодомору. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі філармонії.

1

«Трагедії – не те, про що говорити хочеться. Трагедії – не те, що хочеться згадувати. І врешті, трагедії – особливо такі страшні, як Голодомор – не те, що зможе сповна осмислити сучасна людина, віддалена від тих подій у часі. Як не втратити ниточку зв’язку, як не втопити живу, щемку історію в хвилях зайвої патетики? 26 листопада о 18 вечора ми дамо говорити музиці, вшановуючи пам’ять жертв Голодомору зі сцени Львівської обласної філармонії.

Густав Малер (7 липня 1860-18 травня 1911) – австрійський композитор та диригент, спадкоємець традицій Бетховена, Шуберта і Брамса, який втілив принципи цього жанру в своїй творчості. Малерівський симфонізм завершує віковий період розвитку симфонії і відкриває шляхи для майбутнього.

Працюючи над написанням Другої симфонії близько семи років, композитор на її початку замислюється: Для чого жив? Чому страждав? Чи все це – лише величезний незбагненний жарт?, а далі іде споконвічний вир життя: зародження, розквіт, смерть та воскресіння – нове зародження.

Отже, спочатку виринають несміливі, теплі та світлі спогади й роздуми, як промені-проблиски минулого. Далі – людські тривоги, вічна дилема життя і смерті, заупокійні пісні та безперервний рух. Ще далі – прозора й сокровенна глибина, виражена в аскетичних хоралах та прозорій грі оркестру… І врешті урочистий фінал. До відповіді і ствердження. До захопливого і величного «Воскресіння» на слова оди Фрідріха Клопштока. І твердить – життя завжди перемагає смерть. Життя стремить вгору, як молоді пагони. І навіть найбільші трагедії не здатні приборкати та погасити його.

Вшановуючи пам’ять мільйонів невинно убієнних у страшних злочинних Голодоморах, утвердімо віру в нашу справу, справу кожного українця – розбудову вільної і сильної держави. Монументальний шедевр Густава Малера втілять на сцені Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Галицький академічний камерний хор  і солісти – Христина Макар  (сопрано) та  Тетяна Вахновська (мецо-сопрано).

Диригуватиме на концерті Теодор Кучар, американський маестро українського походження з величезним професійним досвідом. В його творчій біографії – головування в оркестрах Австралії, Південної Африки, Європи, (головний диригент Національного симфонічного оркестру України, 1994-2004, Janacek Philharmonic Orchestra, 2005-2012, Venezuela, Orquesta Sinfonica de Venezuela, NSO Venezuela, 2008-2014). У минулий сезон диригував понад 30 оркестрами: BBC Symphony, Berlin Symphony, Staatskapelle Weimar, Helsingborgs Symphony, Istanbul Narodni Symfonicni Orkester», – йдеться у повідомленні.

Фото: філармонія

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *