ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра у Львові відкриють Центр трансплантації кісткового мозку

|

Члени Ротарі клубів з Німеччини, Австралії і України («Львів» і «Львів-Ратуша») за свої кошти відкрили у Львові Центр трансплантації кісткового мозку, на який держава поки що не вділила ані копійки. Про це повідомили під час прес-конференції, яка відбулася у Львівському прес-клубі, передає Львівський портал.

медсестра

Керівник Львівського регіонального центру трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН Орест Тушницький розповів, що центр невеликий.

«Там є три бокси, операційна, кімната для медперсоналу, кімната для конденсування і зберігання стовбурових клітин», – сказав він.

Орест Тушницький розповідає, що зараз набирають медичних працівників, які будуть працювати тут.

Директор Інституту патології крові та трансфузійної медицини Національної академії медичних наук України (НАМН) професор Василь Новак розповів, що найпершу операцію з пересадки кісткового мозку зробили у Львові в 1937 році польські військові. А в 70-80 роках минулого століття інститут був єдиним закладом у колишньому СРСР, який робив пересадку кісткового мозку.

«У 2014 році мала відбутися реконструкція будівлі та створення великого центру з трансплантації кісткового мозку. Але через події в Україні кошти не надійшли. І сам Бог послав нам колег-ротарійців. Зараз усі кошти, які вкладені у створення центру, це одержані від ротарійців. А держава не вклала ані копійки», – сказав Василь Новак.

За його словами, кошти за лікування можуть сплачувати з обласних бюджетів. А якщо в бюджетах області коштів для таких пацієнтів нема, то пацієнт повинен сам їх знайти. Держава ж надає зі свого бюджету лише для лікування хворих за кордоном.

Зазначимо, що відкриття Центру трансплантації кісткового мозку відбудеться завтра, 15 жовтня, у Львові на вулиці Чупринки,45 (на базі державної установи – Інституту патології крові та трансфузійної медицини Національної академії медичних наук України).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *