ОСТАННІ НОВИНИ

Викладачка Франкового вишу перемогла у всеукраїнському конкурсі есе про Каменяра

|

Доцент факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Галина Яценко стала переможницею Всеукраїнського літературного конкурсу есе «Мій Франко». Про це йдеться на офіційній сторінці університету у Facebook, передає Львівський портал.

1

Нагородження відбулося у день Франкового ювілею, 27 серпня, в Івано-Франківську.

Особливістю конкурсу є те, що усі твори, надіслані на розгляд компетентного журі, повинні були складатися зі 160 слів, що символізує річницю уродин Каменяра. Текст есе на «Франкових читаннях» у столиці Прикарпаття озвучив її чоловік, Андрій Яценко, доцент факультету журналістики. Переможниця отримала планшет.

Подаємо текст есе «Я з тої раси, що карку не гне!»:

«Я живий! Я ще не вмер! Сто літ тому бренне тіло стало духом, що «рве до бою»! Духом, що досі витає над Україною! Я завжди був з Вами! Я з Вами вийшов на Майдан! Я змітав з облич нашого люду тінь страху, змивав покору, випалював вогнем надії рабське тавро! Я дивився безстрашно у вічі катів! Я стояв щитом перед видимою смертю! Я ні на п’ядь не відступив своєї території, я кував крицю серця новітніх Мойсеїв та підтримував багаття у їхніх очах! Я на собі виносив тіла з аркану пекла, я на раменах колихав труни і сам лягав у них! Я лупав скалу відчуження! Я засівав своїми кістками поля Донбасу, поливав своєю кров’ю братські могили та висів на безіменних хрестах. Я своїм тілом захищав українську землю від наступу «багна гнилого між країв Європи». І лиш тоді Ви мене впізнали, бо я – один з-поміж Вас, бо, як і Ви, я «з тої раси, що карку не гне»! Бо я – Ваш… Іван Франко!».

Водночас у повідомленні додають, що напередодні 160-ї річниці від дня народження Каменяра Галина Яценко й Андрій Яценко разом зі студентами факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка видали збірник есеїв «Мій Франко». Книгу відзначено дипломом III ступеня XX-го Міжнародного літературно-краєзнавчого конкурсу імені Мирона Утриска 30 серпня 2016 року.

Фото: Facebook-сторінка університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *